Nederlandse jongeren tussen de 10 en 22 jaar oud vinden zélf dat ze elke dag bijna een uur te lang achter een beeldscherm of op een telefoon zitten.
Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van I&O Research.
Eén uur te lang
Gemiddeld zitten Nederlandse jongeren naar eigen zeggen iedere dag 3 uur en 20 minuten achter een beeldscherm. Ze gebruiken dan een laptop, tablet of mobiele telefoon. De jongeren vinden hun gemiddelde schermtijd iedere dag wel ruim 55 minuten te lang.
‘Geen telefoon aan tafel’
Hun ouders denken dat de gemiddelde schermtijd van hun kind een stuk lager ligt: ongeveer 3 uur. Alsnog vinden ze dat ook bijna anderhalf uur te veel. Hun kroost is het echter wel met ze eens dat ze vaker naar buiten moeten.
Pedagoog en kindercoach Marije Lagendijk begon in een eerder artikel ook over het telefoongebruik van kinderen: ‘Een kind wordt tegenwoordig al snel voor een schermpje gezet als het zich verveelt. Die oplossing is altijd binnen handbereik. Ik ben niet tegen schermen, maar wel vóór verveling.’
Effecten
Te lang gebruik van beeldschermen kan negatieve effecten hebben op de kinderen. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor slaapproblemen, rugklachten en sociale uitsluiting. Wat opvalt binnen het onderzoek is dat kinderen hier banger voor zijn dan hun ouders. Zo heeft kroost 50 procent meer rug- en schouderklachten dan hun ouders inschatten.