Dikke kans dat je een foto van jezelf in de app FaceApp hebt gegooid en er daarop tientallen jaren ouder uitziet. Geinig om te doen, maar niet per se veilig.
Er zitten wat haken en ogen aan, met name vanwege privacyrisico’s.
Dikke kans dat je een foto van jezelf in de app FaceApp hebt gegooid en er daarop tientallen jaren ouder uitziet. Geinig om te doen, maar niet per se veilig.
Er zitten wat haken en ogen aan, met name vanwege privacyrisico’s.
Eerst even hoe de app werkt: je maakt een foto van jezelf, upload ‘m in FaceApp en dan heb je de mogelijkheid om jezelf om te toveren tot een oudere versie. Levensecht, lijkt ’t. En dat is nou ook precies waarom er privacyrisico’s aankleven. De app is ontwikkeld door het Russische bedrijf Wireless Lab.
Flink wat BN’ers gebruiken de app en delen foto’s op social media, zoals Jochem Myjer:
https://www.instagram.com/p/Bz7UVWXI-z-/?utm_source=ig_embed
Lees ook
Google luistert Nederlandse gesprekken af met slimme apparaten
Technjournalist Daniël Verlaan gooide er vandaag een tweet uit die de app in een kwaad daglicht zet. Hij schrijft over het Russische bedrijf: ‘Ze verzamelen veel informatie (beelden van je gezicht, locatie, IP, telefoon-ID’ etc.) en delen die data met allerlei andere bedrijven.’ Door het gebruik van de app, ligt er dus zomaar informatie over jezelf op straat. Die data wordt vaak weer gebruik om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen voor betere gezichtsherkenningssoftware.
https://twitter.com/danielverlaan/status/1150703350918406144
Doordat de app is gemaakt door het Russische bedrijf, is de gebruiker niet beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming, een Europese wetgeving over hoe moet worden omgegaan met data. Jurist Charlotte Meindersma, gespecialiseerd op het gebied van social media, laat aan NOS weten: ‘Je geeft je data eigenlijk weg aan Rusland.’ Zij adviseert dan ook de app niet te gebruiken.
En wie gebruikmaakt van de app, leest waarschijnlijk ook niet de kleine lettertjes in de privacyovereenkomst. Daarin staat dat zusterbedrijven van FaceApp óók je foto’s mogen gebruiken. Zo schrijft schrijver Thomas Smolders: ‘Dit schreeuwt gewoon Cambridge Analytica all over again’, toen door middel van Facebookquizes massaal data werd verzameld. Beter bekend als het Facebookschandaal.
Dit schreeuwt gewoon Cambridge Analytica all over again. Toen werd met een 'onschuldige Facebook-quiz' massaal data verzameld die voor andere doeleinden gebruikt werd.
— Thomas Smolders (@Ljosmyndun) July 15, 2019