Nieuw jaar, nieuwe voornemens, toch? Deze lijst is voor de mensen die áltijd te laat zijn. Wij hebben tips voor je van mensen die wél altijd op tijd zijn.
Wij zeggen maar zo: het is nooit te laat voor een goede tip.
Nieuw jaar, nieuwe voornemens, toch? Deze lijst is voor de mensen die áltijd te laat zijn. Wij hebben tips voor je van mensen die wél altijd op tijd zijn.
Wij zeggen maar zo: het is nooit te laat voor een goede tip.
Lees ook
Een afspraak afzeggen of te laat komen: we lijken het steeds normaler te vinden
Niet je persoonlijkheid
De mensen die eigenlijk altijd te laat komen, wijten hun gedrag aan hun persoonlijkheid, en dat kan deels kloppen volgens de Amerikaanse psycholoog Josh Klapow. Volgens hem heeft te laat komen met zowel je persoonlijkheid als met je gewoontes te maken. Voor de eeuwige laatkomers onder ons maakt hij samen met nieuwssite Huffington Post een lijst met tips om wél op tijd ergens te zijn, en die zijn eigenlijk best behapbaar.
1. Begrijp de consequenties
Als je snapt wat de gevolgen zijn van te laat komen, dan ben je eigenlijk al een heel eind. Een manier om daar achter te komen, is je familie en vrienden vragen welke effect jouw te laat kom-gedrag heeft (gelukkig is Kerstmis net voorbij).
2. Houd bij hoe lang alles duurt
Wat bijdraagt aan een punctueel leven: weten hoe lang alles duurt. Dus, heel simpel bijhouden hoe lang iedere activiteit duurt. Als je bijvoorbeeld weet hoeveel tijd douchen of de hond uitlaten kost, dan weet je dat voor de volgende keer en kun je je planning daarop afstemmen.
3. Minder plannen maken
Brengt ons direct bij de volgende tip: punctuele mensen gaan realistischer met hun tijd om. Ze zijn niet per se minder druk dan andere mensen, maar ze zijn wat realistischer over wat ze wel en niet zelf kunnen bereiken binnen een bepaalde tijdsperiode.
4. Er moet een einde aan komen
Het is belangrijk om een tijd vast te stellen waarop je een activiteit begint, maar ook eindigt. Dat geldt voor alles: vergaderingen, telefoontjes, taken etc. Mensen zijn namelijk vaak te laat, omdat de vorige activiteit te lang duurde. Door een duidelijke stoptijd in te stellen, kom je altijd op tijd bij je volgende afspraak.
5. Verhoog je effectiviteit
Wellicht de moeilijkste van deze zeven tips: ontwikkel gewoontes waardoor je je tijd effectiever kan indelen. Goed voorbeeld is de haast die mensen vaak ’s ochtends hebben, omdat ze zich gehaast voelen door alles wat ze moeten doen om zich klaar te maken. Kijk of je een paar van die activiteiten ’s avonds voor het slapengaan al kan doen, dat scheelt weer in de ochtend.
6. Alles moet om je planning draaien
Ok, het klinkt wat heftig ‘alles moet om je planning draaien’, maar het is eigenlijk vrij simpel. Je moet reminders voor je zelf creëren. Telefoon alarm, post-it briefjes, kalenders etc. Het kan je allemaal helpen om grip te houden op de tijd en planning.
7. Geduld is een schone zaak
Ja, mensen die altijd op tijd zijn kunnen vaak ook goed accepteren dat ze té vroeg zijn. Belangrijk is dus dat je wachten leert omarmen. Met ruim op tijd komen, elimineer je direct een ander probleem: stel er gebeurt iets onderweg, waardoor je planning in de war raakt, dan heb je nog een ruime tijdsmarge om op tijd te komen. Mocht je echt moeten wachten, dan kan je je overige tijd bijvoorbeeld gebruiken om telefoontjes of mails te beantwoorden.