Regisseur Spike Lee is terug met de indrukwekkende film ‘BlacKkKlansman’. Dit waargebeurde verhaal is gebaseerd op het leven van politieman Ron Stallworth.
De film vertelt een verhaal dat anno 2018 gezien moét worden. Wij leggen je uit waarom.
Regisseur Spike Lee is terug met de indrukwekkende film ‘BlacKkKlansman’. Dit waargebeurde verhaal is gebaseerd op het leven van politieman Ron Stallworth.
De film vertelt een verhaal dat anno 2018 gezien moét worden. Wij leggen je uit waarom.
Ron Stallworth, een politieman uit Colorado Springs, slaagde er als eerste Afro-Amerikaanse agent in om in de jaren 70 te infiltreren in de Ku Klux Klan; geheime en extremistische organisaties waar blanke, racistische Amerikanen deel van uitmaken.
Stallworth wist binnen te dringen in de hoogste kringen van de KKK. Deze organisatie had als doel om de macht over te nemen in de Charlottesville, maar Stallworth wilde die plannen dwarsbomen. Het verhaal is waargebeurd en is nu vertaald naar een film, die vanaf vandaag in de bioscopen draait.
De film houdt in de VS de gemoederen bezig, maar ook regisseur Spike Lee is iemand over wie veel wordt gepraat. Lee (bekend van Inside Man, Malcolm X, Do the Right Thing) vertelt op zijn geroemde wijze – direct en met humor – dit bijzondere verhaal. Hij maakt veelal sociaal bewogen films waarin racisme een groot thema is. Daarmee is hij het boegbeeld van de Afro-Amerikaanse cinema.
In BlacKkKlansman besteedt hij niet alleen aandacht aan de situatie in de Verenigde Staten in de seventies, maar zie je ook hoe de actualiteit omtrent racisme nu is. Zo zijn er onder andere beelden van het Charlottesville-geweld van vorig jaar te zien. Daar liepen de demonstraties van extreemrechtse groeperingen en tegendemonstranten compleet uit de hand.
Witte nationalisten en neo-nazi’s kwamen in de stad samen om te protesteren tegen het weghalen van een, voor hun belangrijk, standbeeld. Velen liepen met fakkels door de stad en riepen racistische opmerkingen.
Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
https://twitter.com/justdeexo/status/896267984682885120
De reactie van president Donald Trump die volgde na de demonstraties is ook te zien in de film. Hij zei toen dat beide groepen schuldig waren aan het geweld en de daarop volgende aanval met een auto waardoor een vrouw kwam te overlijden.
De film is een maatschappij-kritisch statement naar het huidige Amerika. De leider van de KKK zegt bijvoorbeeld de term ‘America first’ in de film, wat een slogan was van de extreemrechtse groep in die tijd. Maar deze woorden worden ook door Trump gebruikt en die vergelijking wordt door Spike Lee gemaakt. En dat doet-ie niet zomaar. Hij weigert om überhaupt de naam van de president te noemen.
Begin dit jaar kreeg Lee in de Franse stad Cannes uit handen van Cate Blanchett de Grote Juryprijs. “Ik heb veel vertrouwen in de nieuwe generatie Afro-Amerikaanse filmmakers”, zei hij. “De zwarte superheldenfilm Black Panther was een overdonderend succes, goed geschreven en goed getimed. Ik ben ook trots op Dee Rees, een voormalige studente van mij en regisseuse van Netflix-film Mudbound.”
De films die door Afro-Amerikaanse makers worden gelanceerd, blijken stuk voor stuk grote successen te zijn. Zij snijden maatschappelijk-kritische thema’s aan en proberen daarmee ogen te openen.
Artiest Akwasi is daar in talkshow M heel duidelijk over. “Iedereen moet BlacKkKlansman zien, omdat ik enorm vaak heb nagedacht wat ik ervan moet vinden na het kijken van de film. Je moet het gezien hebben omdat je geen keuze hebt, dit is het nu.” De problemen die de film aansnijdt zijn belangrijk om te weten. Nog altijd is racisme een groot probleem over de hele wereld. BlacKkKlansman laat op een snoeiharde manier zien hoe het vroeger, maar ook anno 2018, is gesteld.
Lees ook
Wie zijn de extreemrechtse betogers in Charlottesville?1