De aardbevingen zijn nog maar net achter de rug, dus een vakantie naar het Indonesische Lombok klinkt misschien niet heel aantrekkelijk. En toch is dat het wel.
En wel om deze zeven redenen.
De aardbevingen zijn nog maar net achter de rug, dus een vakantie naar het Indonesische Lombok klinkt misschien niet heel aantrekkelijk. En toch is dat het wel.
En wel om deze zeven redenen.
Vorige maand haalde Lombok het wereldnieuws, maar niet om een mooie reden. Door aardbevingen kwamen ongeveer 500 mensen om en meer dan 150.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Inmiddels is de aarde bedaard. De zuidelijke helft van het eiland ligt er net zo mooi bij als altijd, terwijl het noorden – het getroffen deel – met enorme schade is achtergebleven. Toch is volgens reisexpert Emile van reisplatform Better Places dit juist hét moment om het eiland te bezoeken.
De bevolking van Lombok leeft voor een groot deel van het toerisme. Als de toeristen wegblijven, is dat een nog grotere ramp dan wat de aardbeving al heeft aangericht. Lombok heeft jou nodig en zal je dan ook met open armen ontvangen. Nog meer dan gebruikelijk.
De lokale bevolking is ongelooflijk lief en zal er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Gastvrijheid is een tweede natuur op Lombok. Communiceren is vaak heel gemakkelijk, omdat veel mensen Engels spreken. Veel meer dan je zou verwachten, op een eiland dat toch een stuk puurder is dan buureiland Bali.
In tegenstelling tot wat veel nieuwsberichten ons in eerste instantie deden geloven, is er een groot deel van Lombok waar vrijwel geen schade is aangericht door de aardbeving. Het leven gaat haar gewone gangetje alweer en de stranden zijn nog net zo paradijselijk als voorheen. Of misschien nog wel paradijselijker, want je hebt ze ook nog eens bijna helemaal voor jezelf. In het zuiden is het leven gemoedelijk en drink je melk uit een kokosnoot, onder één van de wuivende palmbomen.
Lees ook
Lombok opnieuw getroffen door aardbeving, meerdere huizen ingestort
Op veel plekken op Lombok vind je schitterende rijstterrassen, maar dan zonder de grote stroom bezoekers die je op veel toeristische plekken tegenkomt. Overal zie je boeren druk in de weer met hun gewassen, koeien en waterbuffels lopen voor een ploeg, zoals in Tetebatu bijvoorbeeld. In deze omgeving heb je geweldig zicht op de Rinjani-vulkaan, maar ben je nog steeds in het gebied dat vernielingen gespaard is gebleven.
Niet alleen de rijstterrassen zijn mooi, alle natuur op Lombok is overweldigend. En gevarieerd. Waar het zuiden van Lombok droger is, met genoeg palmbomen aan de witte zandstranden, vind je op het centralere deel de veel groenere jungle. Bovendien heb je, rondom Tetebatu, keus uit een aantal schitterende watervallen om naartoe te hiken. De komende periode is het vóór vertrek wel zaak om jezelf goed te laten informeren over de staat van de weg, als je een excursie wilt ondernemen. Een gids is altijd een goed idee om mee te nemen.
Waar op sommige plekken in Indonesië het toerisme een duidelijke stempel heeft gedrukt, is dat in Lombok nog nauwelijks zo. Grote hotels kom je er nog niet tegen en ook fastfood ontbreekt. De mensen werken hard om een bestaan op te bouwen en ze laten je bijvoorbeeld graag oude ambachten of traditionele muziek en dans zien. Ook kom je in het straatbeeld nog genoeg paardenkarren tegen, de cidomo. Een ritje met zo’n paardenkar, door het onbedorven en pure Lombokse landschap, is een onvergetelijke ervaring.
Net als overal in Indonesië is eten belangrijk voor de mensen en zien de gerechten er in restaurants vaak prachtig kunstig uit. Houd je van pittig, dan zit je op Lombok goed. Het eten hier is lekker gekruid en je krijgt er de heerlijkste en meest gevarieerde maaltijden.
Lees ook
7 x onmisbare reistips voor het (nu) nog wél rustige gedeelte op Bali