Voor iedereen die een bezoek aan het pittoreske Hallstatt op het programma heeft: doe het niet. Of doe het ’s avonds.
Dat is het enige moment waarop de authentieke sfeer in het Oostenrijkse dorp weer enigszins terugkeert.
Chinezen
Overdag wordt het dorp namelijk overspoeld door toeristen. En dan met name door Chinezen. Dat zit zo. Hallstatt, een idyllische Alpendorp met slechts achthonderd inwoners, was altijd al een populaire plek voor toeristen. Maar toen bouwden projectontwikkelaars in China de plek ineens volledig na in de Chinese provincie Guangdong. Dat bleek het startschot voor een massatrektocht richting het originele dorp in Oostenrijk. Oftewel: het begin van het einde.
Selfies voor op Insta
Voor de dorpsbewoners van Hallstatt dan. “Het is waanzin!”, klaagt Sandra Derbl tegen het Duitse magazine Focus. Derbl heeft een souvenirwinkel, maar iets kopen doen de toeristen niet meer. De dagjesmensen zijn te druk bezig zichzelf door de nauwe straatjes te manoeuvreren, om vervolgens selfies en foto’s voor op Instagram te maken. Weer of geen weer. Iets kopen doen ze in ieder geval niet meer. “Alleen hoteliers en restauranthouders profiteren van het massatoerisme”, aldus Derbl.
Lawaai en drones
En dat klopt zeker. In 2010 boekten toeristen 71.000 overnachtingen, in 2018 was dat aantal verdubbeld naar 140.000. Leuk voor hotels, minder leuk voor andere dorpsbewoners die niets aan de toestroom van toeristen verdienen. Zij hebben niet de lusten, wel de lasten. In 2018 werd hun dorp overspoeld door een miljoen lawaaierige, drones-besturende bezoekers.
In februari dit jaar greep de gemeenteraad dan ook in. Vanaf het voorjaar van 2020 geldt een slot-systeem voor bussen. Dit houdt in dat busmaatschappijen online een tijdstip moeten reserveren om naar het dorp te komen. “De invoering is echt dringend nodig, want 2019 lijkt opnieuw een recordjaar te worden met nóg meer reisbussen dan in 2018”, aldus de burgemeester van Hallstatt.
Meer van dit soort berichten op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan ook via Facebook.