Regisseur Will Koopman (68) eet vaak warm op de filmsets waar ze aan het draaien is. En is ze niet aan het werk, dan eet ze uit of smeert ze een boterham. Niks zieligs aan, want: “Brood vind ik namelijk echt heel lekker.”
Onlangs ben je begonnen met de opnamen van de nieuwe Gooische Vrouwen-serie. Zitten er veel eetscènes in?
“Dat valt nogal mee. Er wordt wel als vanouds weer veel wijn gedronken door Cheryl, Claire, Anouk en Roelien. En om iedereen gerust te stellen: die wijn is gewoon witte druivensap, aangelengd met water tot het de juiste kleur heeft. Zodra Linda ’s ochtends de set oploopt, begint ze te roepen: ‘Wat eten we vandaag?’ Ze houdt ervan om zich te verheugen en eten is haar grootste hobby. Om half negen weten we dus met z’n allen al wat de catering op het menu heeft gezet.”
Speelt eten in jouw leven een grote rol?
“Ik ben er gek op. Van de Hollandse pot tot sterrenvoedsel. Maar, ik zeg het je eerlijk: zelf kan ik niet koken. Van huis uit heb ik geen eetcultuur meegekregen. Mijn moeder kookte alle groente tot pap. Wel kregen we elke avond een glas vers sinaasappelsap. Toen mijn man Lex nog leefde, kookte hij altijd. Hij was een geweldige kok. Negen van de tien keer eet ik warm op de filmset. Als ik wel thuis ben, ga ik uit eten of ik maak een boterham. Brood vind ik namelijk echt heel lekker.”
Met welk gerecht maakte je man jou het meest blij?
“Ik werd gek van geluk als hij pasta vongole voor me had gemaakt. Hij reed daar speciaal voor naar de visafslag om schelpen te halen. En dan zaten we de rest van de avond zo genoeglijk te ouwehoeren. Ik mis dat. Ook in Frankrijk, waar we in 2002 een boerderij kochten, aten we altijd fantastisch. Zowel thuis als uit.”
Hadden jullie een vast restaurantje?
“La Coulée Douce in Marigny-sur-Yonne, een hippieachtig tentje langs de oever van het kanaal van Nivernais. In de zomermaanden organiseren ze er diners met live jazzmuziek. Geen enkele poespas, onwijs vriendelijke bediening en heerlijk eten.”
Als jij zelf amper kookt, hoe ziet de inhoud van jouw ijskast er dan uit?
“Er staat nog best veel in, hoor. Vaak kippensoep van de slager, voor de lekkere trek. Verschillende soorten kaas: komijn, jonge boeren en geit. Hummus. Vers fruit. Franse, half gezouten roomboter van Gillot, koude chardonnay van Rousset Père et Fils waarvan ik altijd een aantal dozen mee terugneem uit Frankrijk. En een pot ingelegde citroen.”
Wat doet een mens met ingelegde citroenen?
“Ik kreeg een recept van Linda dat zo makkelijk is dat zelfs ík het kan. Koop zes kippendijen, wrijf ze in met ras el hanout, leg ze in een ovenschaal met zes knoflooktenen, oreganotakjes erover en die ingelegde citroenen. Stop het 45 minuutjes in de oven. Erbij eet je Turks brood en een kale groene salade. De dressing laat ik mijn gasten altijd maken, want die mislukt als ik het zelf doe.”
Exclusief voor
LINDA.abonnees
- Lees LINDA.magazine online
- Aangevuld met exclusieve interviews en verhalen
- Toegang tot exclusieve kortingen en winacties
- Maandelijks opzegbaar