Eetleven

Noortje Herlaar: ‘Elk avondmaal is weer een puzzel’

Ze heeft uitgesproken kaasliefhebbers, carnivoren en vegetariërs in huis en zelf eet actrice en zangeres Noortje Herlaar (39) glutenvrij. Wat zet je dan in hemelsnaam op tafel? “Ik krijg er vaak stress van.”

Fijnproever of veelvraat? “Op mijn 23ste is er bij mij coeliakie vastgesteld, dus een veelvraat ben ik sowieso niet. Ik had zo’n last van buikpijn dat ik bijna mijn werk niet meer kon doen, ik zat om de haverklap op de wc. Na een paar tests bleek dat ik geen producten kan eten met gluten erin.”
Dan valt er inderdaad veel af. “Complicerende ­factor is dat de leden van ons zeskoppige, samengestelde gezin nogal uitgesproken zijn in wat ze wel en niet ­lekker ­vinden. Eén is een absolute vleeseter, twee zijn echte kaas­monsters, drie willen per se vegetarisch eten. Dan is het nogal een puzzel om iets op tafel te zetten waar iedereen tevreden mee is. Ik heb daar geregeld stress van.”

Zijn er gerechten die altijd succes hebben? “Wraps. Met allerlei bakjes op tafel. Vega gehakt, echt gehakt, kaas, bonen, sla, tomaat, guacamole, dat vindt iedereen lekker. Maar daar kan ik niet elke avond mee aankomen.”
Hoe ziet een eetdag voor jou eruit? “De afgelopen jaren kreeg ik twee kinderen, dus gevoelsmatig heb ik zes jaar lang borstvoeding gegeven. Het was best lastig om voldoende te eten en niet te veel gewicht te verliezen. Ik ben geen grote eter. ’s Morgens zet ik een grote pot heet water met gember en citroen. Net als onze kinderen, die weinig zoetigheid krijgen, snack ik tussendoor ­bevroren vruchten uit de supermarkt zoals frambozen, mango, blauwe bessen en aardbeien. Als lunch eet ik twee gluten­vrije boterhammen of crackers met avocado of een eitje. En ’s avonds moet ik dus elke keer weer creatief zijn.”

TRENDING