Eetleven

Chef-kok Dick Middelweerd: 'Kwaliteit in combinatie met Brabantse behaaglijkheid, dat is wat Guus Meeuwis aanspreekt'

Al bijna 25 jaar roert chef-kok Dick Middelweerd (60) in de potten van het favoriete tweesterrenrestaurant van Guus Meeuwis. Ze raakten bevriend aan tafel maar óók aan het fornuis.

‘Nonchalante perfectie’ noemt Dick Middelweerd zijn kookstijl. Dat lijkt op ’t eerste gezicht nogal een tegenstelling, maar bij zijn tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre gaat het prima samen. Wat hij bedoelt: klassiekers van hoog niveau, maar dan met een eigen draai en zonder poeha. Typisch Brabants dus, al bereidt hij in zijn keuken vooral Frans-Nederlandse gerechten. Met volle, ronde smaken en ingrediënten, zo veel mogelijk van dichtbij: een mooie soufflé, een dikke tarbot, of een ouderwetse dame blanche. “Maar dan wel met de allerbeste vanille die we kunnen vinden.”

Wat zijn restaurant nog meer typeert, denkt Dick, is de gemoedelijke sfeer. En precies die kwaliteit in combinatie met dat behaaglijke, is wat Guus zo aanspreekt. Dick leerde hem kennen toen hij Guus steeds regelmatiger in zijn restaurant zag zitten. “Hij was heel nieuwsgierig, vroeg vaak hoe ik iets bereid had of welke ingrediënten ik had gebruikt. Ik kreeg al snel door dat hij echt een liefhebber is van goed eten.”

En van koken ook, bleek later: toen Guus in 2015 zijn 20-jarig jubileum vierde als zanger, was het zijn grootste wens om een restaurant te openen. Niet voor altijd, maar voor even. Gewoon, om te proeven hoe dat nou is. Hij vroeg Dick of-ie mee wilde doen. “Ik vond het meteen een gaaf idee.”

TRENDING