Eetleven

‘Biologisch, daar begin ik niet aan’

We kennen hem als goedmaakgoeroe uit het tv-programma Het Familiediner, dat hij al 23 jaar presenteert. Maar wat eet Bert van Leeuwen (63) zelf nou het liefst?

Organiseer jij ook een familiediner als je het na een ruzie goed wil maken met je vrouw? “Je begrijpt dat ik als vredestichter zelden ruzie heb met Carla. Maar als het nodig is, trek ik álles uit de kast.”
Brand los “Dan maak ik voor haar mijn onovertroffen gadogado: in een pannetje een paar flinke eetlepels Calvé pindakaas met stukjes noot. Aanlengen met ketjap, sambal, geraspte knoflook en daar maak ik dan een dunne pinda­saus van. Verder kook ik de sperzieboontjes maximaal acht minuten, zodat ze knapperig blijven. De reepjes kip, altijd van de slager, bak ik aan met peper en zout. Dan maak ik het bord op. Fijngesneden ijsbergsla, de sperziebonen over de kip verdelen; een flinke pluk taugé erop, een ­hardgekookt eitje in tweeën, dan gebakken uitjes uit de supermarkt en daaroverheen die pindasaus. Smullen wij van.”
En daar drinken wij bij? “Water, of cola light. We drinken eigenlijk alleen alcohol als we bezoek hebben, of als we uit eten zijn. En dan nog heel matig. Mijn kinderen zijn er tegenwoordig ook heel kritisch op.”
Is Bert van Leeuwen een matig man? “Het is een dagelijks gevecht, dat kan ik je wel vertellen. Zeker met de aankomende feestdagen wordt het weer een uitdaging om mijn gewicht binnen de perken te houden. Iedereen weet: de kilo’s komen te paard maar verdwijnen te voet.”
Is Bert van Leeuwen een ijdele man? “Ik weeg mezelf al zeker dertig jaar elke week. Mijn gewicht noteer ik in een schriftje. Als er een plus van drie kilo dreigt te ontstaan, trek ik aan de rem. Toen mijn vader stierf, vond ik een boekje met precies dezelfde gewichtslijstjes. Hij heeft dat ook z’n hele leven gedaan. Dat is toch kras?”

TRENDING