Eetleven

Martine van Os: ‘Ik kan echt verlangen naar het eten van thuis’

Als presentatrice Martine van Os (67) voor We zijn er bijna! Europa doorkruist, eet ze vijf weken lang buiten de deur. “Dat klinkt luxe, maar daar is het speciale snel af, hoor.”

Wat mis je het meest als je op reis bent voor het programma We zijn er Bijna! van omroep MAX?
“Mijn verse groentesap in de ochtend. We hebben zo’n pers en iedere morgen gooi ik daar alles in wat op dat moment in mijn groentela ligt. Selderij, tomaat, wortel, komkommers, venkel, rabarber, als het de tijd is.”
Heel gezond, maar wel een kouwe plens op de nuchtere maag. Koffie erbij?
“Ik drink dat al járen, mijn lijf is eraan gewend. Na een halfuurtje maak ik een lekkere cappuccino en eet ik er een cracker of boterhammetje bij. De lunch sla ik meestal over en ’s avonds kookt mijn man Wouter. Hij heeft allerlei kookcursussen gevolgd en is een uitstekende kok.”
Sta je zelf weleens achter de pannen?
“Alleen als ik de tijd heb. Meestal in het weekend en als er gasten komen.”
Wat maak je dan?
“Ik ben een grote visliefhebber. Vooraf maak ik bijvoorbeeld graag een ceviche van kabeljauw en zalm met radicchio. Daar doe ik dan gekaramelliseerde uitjes bij en macadamia’s, wat eetbare bloemetjes erop. Ziet er schitterend uit. Daarna een bospaddenstoelensoep met zelfgemaakte peterselie-olie. Het hoofdgerecht wisselt per seizoen.”

Ben je ook van het speciale servies?
“Een tafel mooi dekken vind ik ontzettend leuk. Goede glazen, kaarsen, waterkannen met takjes en besjes erin en klimop uit de tuin ter versiering.”
Als jij iemand een kookboek cadeau wil geven, wat wordt het dan?
Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok van Joris Vermeeren. Daar staan zulke mooie, redelijk eenvoudige recepten in. Restaurant Hokkai is sinds 1993 een begrip in de haven van IJmuiden.
Ik ben ook erg gecharmeerd van de programma’s en de kookboeken van Yvette van Boven. Toen ik hoorde dat haar man, Oof Verschuren, de foto’s bij dit artikel zou gaan maken, was ik extra enthousiast.”
In je programma We zijn er bijna! reis je al zestien jaar met vakantievierende senioren mee. Schuif je geregeld aan op de camping voor een hapje?
“Nee, dat doe ik niet. Ons team brengt elke dag tien, twaalf uur met de mensen door, schieten vaak ook nog avondopnames. Eten doen we met elkaar – we zijn maar met z’n vieren – en vaak in het dichtstbijzijnde dorps­etablissement, waar we ook slapen. Dat klinkt luxe, maar als je vijf weken achter elkaar uit eten gaat, raakt het speciale er echt vanaf. Dan verlang ik echt naar het eten thuis.”
Als jouw favoriete restaurant koos je Meddens in Hilversum uit. Waarom?
“De Frans aandoende sfeer en bijzondere inrichting met die koninklijke trap, ik houd daar enorm van. Bovendien is het bij mij om de hoek, dus ik kan er lopend heen en dan ook nog een glaasje drinken. Het eten is er voortreffelijk. Ze hebben lekkere vette oesters, schitterende fruits de mer, maar mijn favoriet is toch wel hun bouillabaisse – een soort stevige vissoep met een diepe, volle smaak. Dat kan ik wel elke dag eten.”

TRENDING