Vroeg opstaan om in alle rust de dag te beginnen en stil te staan bij wat je gelukkig maakt: journalist Anouk Kemper hoort veel goeds over de Miracle Morning-hype en zet een week lang haar wekker om kwart over vijf.
“En, is het gelukt?” appt een vriendin rond een uur of acht in de ochtend. Meteen dat schuldgevoel. Want nee, het is niet gelukt. Wéér niet. Vol bravoure had ik rondgebazuind dat ik me ging wagen aan de Miracle Morning, de methode (en hype) die voorschrijft dat je een uur vroeger opstaat dan je gewoonlijk doet. Zodat je lekker productief aan de dag kunt beginnen en als gevolg daarvan megasuccesvol wordt. In mijn geval betekent dat: om kwart over vijf de wekker, aangezien mijn kinderen van vier en bijna twee de laatste tijd rond kwart over zes al wakker zijn.
“Succes met je miracle morning”, zegt mijn vriend als ik voor het slapengaan de wekker programmeer. Hij klinkt schamper, maar is tegelijk dolgelukkig dat ik de ochtenden nu voor mijn rekening zal nemen. Een week lang, althans: dat is de bedoeling. Voor mijn werk bij de radio moet ik ook regelmatig om zes uur mijn bed uit, dus hoe moeilijk kan het zijn? Maar dan gaat de wekker die ochtend daadwerkelijk om 5 uur 15. Buiten is het donker, de kinderen slapen, het bed is warm. Ik druk de wekker uit en val meteen weer in slaap.
Het is allemaal ‘de schuld van’ de Huismuts: ondernemer en stylist Rachel Siwaletti. Ik heb me laten influencen door haar lovende verhalen over de Miracle Morning. Elke ochtend om vijf uur staat Siwaletti naast haar bed om lekker in haar dagboek te schrijven (journallen, in influencertaal), te mediteren en een webinar te kijken. ‘Het bevalt zó goed dat ik me afvraag waarom ik hier in godsnaam niet al jaren geleden mee ben begonnen’, zegt Siwaletti in een interview. Ze kan zich niet voorstellen er ooit mee op te houden. Net als ik heeft Siwaletti twee kinderen en ze vindt het heerlijk om eerder wakker te zijn dan haar kroost. Dat element spreekt me nog het meest aan van het hele Miracle Morning-principe. Zoals Pepijn Lanen, vader van vier en lid van De Jeugd van Tegenwoordig al eens zei: ‘Als ik niet eerder wakker ben dan de kinderen, loop ik voor mijn gevoel de hele dag achter de feiten aan.’
Het internet staat bol van de early risers en de een is nog succesvoller dan de ander. Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour ontwaakt tussen vier en halfzes en gaat vervolgens een potje tennissen. Acteur Mark Wahlberg opent zijn ogen zelfs al om half drie, om te sporten, te golfen en daarna in zijn ‘cryo-ruimte’ te zitten. Victoria Beckham trekt om zes uur haar hardloopkleren aan en Applebaas Tim Cook checkt om vier uur zijn mail en gaat daarna linea recta naar de sportschool.
De subtekst van al deze morning routines moge duidelijk zijn: groot succes ligt binnen handbereik, als je maar vroeg opstaat. Dat is ook precies wat de Amerikaan Hal Elrod beweert. In zijn boek Miracle Morning – 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur ’s ochtends schrijft hij bijvoorbeeld: ‘Je gaat nu ontdekken dat het niet alleen mogelijk is om op elk vlak een tien te halen, maar dat het ook nog eenvoudig is.’ Op elk vlak een tien? Ik word al moe als ik die zin léés. Maar Elrod is onverbiddelijk. ‘Waarom noemen we een pasgeboren baby vaak ‘het wonder van het leven’, maar accepteren we dat ons eigen leven middelmatig is?’ Eerlijk is eerlijk, het woord middelmatigheid triggert wel iets bij me. In sombere buien verzucht ik dat ik het toch grootser en meeslepender had verwacht, dat leven van mij.
Elrod werkte in de sales, kreeg een ernstig auto-ongeluk, herstelde daarvan, startte een succesvol bedrijf als spreker, ging failliet en begon opnieuw. Wat hem daarbij hielp, was (extra) vroeg opstaan en zijn zogenaamde S.A.V.E.R.S. toepassen (stilte, affirmaties, visualisatie, bewegen, lezen, schrijven). Erg indrukwekkend allemaal, en vooral erg Amerikaans. Toch slaat het boek aan: wereldwijd werden er meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht en sinds het in 2016 in het Nederlands werd vertaald, ging het hier ruim vijftigduizend keer over de toonbank. Waarom er nu opnieuw een opleving is, kan ik niet achterhalen. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met onze groeiende hang naar zelfoptimalisatie.
De Facebookgroep The Miracle Morning Nederland & België telt ruim 4700 leden. Ik sluit me aan en lees berichten van voornamelijk vrouwen, die net begonnen zijn met Miracle Mornings. ‘Iemand leestips i.v.m. visualisatie? Ik vind het heel moeilijk!’ Veel mensen zoeken naar een zogeheten ‘verantwoordingspartner’: iemand die net zo vroeg opstaat als jij en die je dan even kunt appen – tip van Hal Elrod.
Dag twee, dag drie, dag vier: steeds opnieuw gaat de wekker en steeds opnieuw zet ik hem uit om verder te slapen. “Ging je vandaag niet écht beginnen?” vraagt mijn vriend als ik eenmaal uit bed ben en hij al een uur beneden is met de kids. Ja, nee, morgen. “Vanavond ga ik ook eens vroeger naar bed”, zeg ik, meer tegen mezelf dan tegen hem. Meestal lig ik er rond elf uur in, daar wil ik nu tien uur van maken. Maar die avond ga ik langs bij een vriend en ben ik pas tegen twaalven thuis. Toch zet ik weer de wekker om kwart over vijf. En weer blijf ik liggen.
Via de Facebookgroep kom ik in contact met Esther Stork de Boer (49) uit Sneek. Ze staat al vier jaar lang om kwart over vijf op. “Ik douch en poets mijn tanden, zodat ik meteen lekker fris ben. Daarna zet ik koffie en doe ik waar ik op dat moment zin in heb. Soms is dat een ademhalingsoefening, soms een meditatie. En ik schrijf mijn intenties op voor de dag: wat ga ik doen, waar ben ik blij mee?” Tot slot neemt ze een ijsbad. “We hebben een dompelbad met koud water in de tuin. Als ik daar een paar minuten in heb gezeten, zit ik vol energie. Als je de ochtend hebt gewonnen, heb je de dag gewonnen.” Het boek van Hal Elrod kwam ze per toeval tegen en het sprak haar meteen aan. “Het kwam net op het goede moment. Ik vond dat het leven maar wat kabbelde, ik wilde weer wat voelen. Ik ben getrouwd, heb twee pubers in huis en werk bij een verzekeraar; dat trekt me ook weleens leeg. Die ochtenden zijn echt mijn oplaadpunt, ik zorg dat ik uiterlijk om half elf ’s avonds in bed lig. Het gekke: elke dag verheugt Stork de Boer zich op het vroege opstaan, het is voor haar zeker geen moetje. “Dan zou het magische er al af zijn. Ik gun mezelf die ochtend.” Niet dat ze strikt in de leer is: op sommige dagen heeft ze geen zin en dat is dan ook prima. Het heeft haar vooral rust gebracht. “Het is fijn om nu dit ritme te hebben, het maakt me energieker. Naast mijn baan schilder ik portretten en ik ga een opleiding tot ademcoach doen.”
Exclusief voor
LINDA.abonnees
- Lees LINDA.magazine online
- Aangevuld met exclusieve interviews en verhalen
- Toegang tot exclusieve kortingen en winacties
- Maandelijks opzegbaar