Column

'Vrouwen, stop met het wassen, vouwen en strijken van de kleren van je partner. Dat kunnen ze prima zelf'

doorRoos Moggré

“HUH, JIJ WAST EN VOUWT ZIJN KLEREN? Waarom?” vroeg ik verbaasd aan mijn jongere collega. “Daar heb je toch geen zin in?” We zaten naast elkaar op de redactie en ik bestudeerde haar van opzij: een jonge vrouw van de wereld, met een leidinggevende functie en een fantastisch mooie tas. Dat laatste doet niet ter zake, maar is toch fijn om even te benoemen. Enfin. Die vrouw stond dus na haar zware baan ’s avonds en in het weekend ook nog shirts te strijken die ze zelf niet draagt. Ik was oprecht verbaasd. En eerlijk is eerlijk: ik vind daar ook iets van. Dus zit je in een traditionele man-vrouwrelatie en doe jij als vrouw de was? Lees verder. Zit je in een andersoortige relatie en doe je gezamenlijk de was? Lees verder en geniet van het feit dat jij al een ronde verder bent dan de gemiddelde heterovrouw met man.

Het gesprek met mijn collega werd al vrij snel een groeps­gesprek. Er kwam ook een man bij ons staan, hij beaamde dat het er bij hem thuis net zo aan toegaat. Zijn vrouw doet de was. En dat is dus in meer gezinnen zo. Uit onderzoek blijkt dat huishoudelijke taken nog steeds oneerlijk verdeeld ­]worden. Vrouwen poetsen vaker de wc, halen vaker de ­boodschappen en jawel, ze doen dus ook vaker de was. Ondertussen dénken mannen vaak wel dat het eerlijk ­verdeeld is. Want tja, ze doen immers de financiën en het vuilnis. We blijven de boel dus vreselijk clichématig verdelen. En oneerlijk, want vrouwen doen doorgaans wel degelijk meer. Als ik iets met deze column bereik, laat het dan dit zijn: dat vrouwen stoppen met het wassen, vouwen en strijken van de kleren van hun partner. Echt, kap ermee. Je hebt er geen tijd voor en mannen kunnen het prima zelf.
Toen ik samenwoonde met mijn inmiddels ex-partner, hadden wij twee wasmanden. Een voor hem en een voor mij. Ik vind dat nog altijd een briljante oplossing en ik kan het iedereen aanraden.
Met mijn huidige partner deel ik de wasmand, maar we strijken allebei onze eigen kleren. Dit voorkomt een hoop gezeik. Want ongelijkheid in het huishouden is volgens experts een terugkerend thema bij echtscheidingen. En als je in het begin van je relatie niet duidelijk bent, heb je daar later last van.
Uit een enquête van de Volkskrant uit 2023 blijkt dat 41 procent van de heteroseksuele stellen vóór de geboorte van een kind zorg en werk gelijk willen verdelen. Na de geboorte blijkt dat maar 9 procent te lukken. 9 procent. Laat dat getal even op je inwerken en koop morgen twee wasmanden. Echt, you’ll thank me later.

TRENDING