Waarom nemen we pas afscheid van iemand als diegene er niet meer is? Dat vroeg terminaal zieke Jan Troost (65) zich ook af. Hij wilde bij zijn eigen uitvaart zijn om het leven te vieren.
Dus organiseerde hij zijn eigen ‘prematoriumparty’.
Waarom nemen we pas afscheid van iemand als diegene er niet meer is? Dat vroeg terminaal zieke Jan Troost (65) zich ook af. Hij wilde bij zijn eigen uitvaart zijn om het leven te vieren.
Dus organiseerde hij zijn eigen ‘prematoriumparty’.
Een paar maanden terug kreeg uitvaartverzorger Iede Hoorn wel een heel bijzonder verzoek. Of hij een ‘prematoriumparty’ wil organiseren voor Jan Troost: een uitvaart waar hij zélf bij is.
“In april kreeg hij het slechte nieuws dat hij uitgezaaide slokdarmkanker heeft en niet meer kan genezen”, vertelt Hoorn. “Volgens zijn dochter deed hij het altijd anders dan anderen.”
Volgens Jan is het zonde wanneer mensen herinneringen met hem ophalen wanneer hij er niet meer is. “Hij was benieuwd wat anderen over hem zeggen. En waarom zou je wachten op de dood als je het leven ook kan vieren?”
Aukje herdenkt haar zus Lisette: 'Vier het leven, ook op dagen dat weinig te vieren valt'Lees ookZodoende gaan Jan en de uitvaartverzorger aan de slag met de organisatie. “Dat was wel gek, want als uitvaartverzorger leer je iemand pas kennen ná het overlijden. Nu kom je bij die persoon over de vloer en schep je een band.” Ze denken na over de aankleding, de kist, maar ook de uitnodiging. Want hoe maak je aan de genodigden duidelijk dat de uitvaart vóór je dood is en dat je zelf aanwezig bent?
De prematoriumparty vond plaats in een theatergebouw dat bekleed was met allerlei persoonlijke spullen van Jan. Het moest niet verschillen van een ‘normale’ uitvaart, vond Jan. Zijn familie sprak over hem, er was live-muziek én zijn kist stond op het podium. “Jan kwam als een soort eregast binnen op zijn eigen uitvaart. Normaal gesproken verwelkom ik alle gasten. Dit keer deed Jan dat zelf”, vertelt Hoorn. Hij kreeg een onderscheiding van de burgemeester voor zijn waardevolle werk als strijder voor gelijkberechting van gehandicapten.
Jan kijkt graag met een knipoog naar de dood. Van hem hoeft het allemaal niet zo zwaar. Tijdens de uitvaart waren er een paar emotionele speeches van zijn familie. Maar humor had de bovenhand.
Hiermee wil Jan een boodschap meegeven: “Vier het leven en maak het niet zwaarder dan het al is.” Hoorn vindt dat een mooie benadering van de dood. In de toekomt zou hij daarom ook vaker zulke prematoriumparty’s willen organiseren. “Het zou eigenlijk de norm moeten zijn. Het is toch raar om pas afscheid van iemand te nemen als diegene er niet meer is?”
Uitvaartverzorger Eva raakt met bericht over eenzame uitvaart: 'Er is meer aan hem gedacht dan hij had kunnen bedenken'Lees ookHet is een ervaring die de uitvaartverzorger nooit meer vergeet. “Ik heb nu een band opgebouwd met Jan. Ik heb hem gesproken, gezien en geknuffeld. Wanneer hij er niet meer is, ga ik ook zijn crematie regelen. Persoonlijker kun je het niet hebben.”
Jan nadert nu het einde van zijn leven. Nog steeds kunnen mensen afscheid van hem nemen door middel van een online condoleance. De crematie wordt klein en intiem. Maar de videoregistratie over zijn prematoriumparty komt een dag na zijn overlijden online op zijn website.
Lia (52) belandde op de ic door zeldzame infectie: 'Heb ervaren hoe dicht ik bij de dood was'Lees ook
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Iede Hoorn Uitvaartzorg (@iedehoornuitvaartzorg)