Veel, weinig, tantra of kinky. In de rubriek (On)gewone seks vertellen vrouwen over hun avonturen in de slaapkamer. Alle varianten en voorkeuren komen langs.
Deze week: Yvonne (52): “Ik was geprogrammeerd om voor lijk te liggen.”
Veel, weinig, tantra of kinky. In de rubriek (On)gewone seks vertellen vrouwen over hun avonturen in de slaapkamer. Alle varianten en voorkeuren komen langs.
Deze week: Yvonne (52): “Ik was geprogrammeerd om voor lijk te liggen.”
Regen tikt tegen de ramen. De gordijnen van de slaapkamer zitten dicht. Ik zweef ergens tussen hemel en aarde. Ik beweeg mijn heupen, wrijf mijn yoni tegen geliefde Niek aan, zonder besef van tijd. We liggen hier al uren en toch voelt het alsof we pas net zijn begonnen.
Onze ademhaling loopt synchroon. Elke aanraking brengt me verder naar binnen, dieper in mijn eigen lichaam, dichter bij Niek. Op dit moment zijn we alles en niets, verenigd en vrij. We likken, strelen, zuigen, masseren, penetreren eíndeloos: het voelt als één groot orgasme, zonder dat we werkelijk klaarkomen. Want de reis is het doel, niet de bestemming.
Niek en ik zijn zes jaar samen. Van hem leerde ik: seks is een meditatievorm. Je kunt op élk moment beginnen, op élk moment stoppen. Dat inzicht was een openbaring. Vóór tantra werkte seks niet voor mij. Mijn man, van wie ik inmiddels meer dan vijftien jaar geleden ben gescheiden, nam altijd het initiatief. Hij verlangde naar mij. Een gevoel dat me vreemd was. Ik wees hem vaak af. Daar ging hij prettig mee om. Hij respecteerde mijn grenzen, drong nooit aan. Hij strafte me niet met nors gedrag. Misschien dat ik hem als jonge vrouw om die reden heb uitgekozen.
Hij was veilig, lief, zacht. Seks was niet bijzonder belangrijk voor hem. We waren elkaars eersten en kwamen door mijn weerzin nooit werkelijk uit de ‘klungelfase’. Als ik hem toestond me te penetreren – nooit omdat ik dat wílde, altijd omdat ik hem dat gunde – kwam hij razendsnel klaar. Tijdens die paar minuten dacht ik aan alles dat op mijn to-do-lijst stond. Aan de vergadering de volgende dag, aan het schooldocument dat ik nog moest invullen en hé, waren er nog krentenbollen eigenlijk, voor in de broodtrommels?
Dissociatie: ik nam mentaal afstand van de werkelijkheid. Ik was geprogrammeerd om voor lijk te liggen. Mijn lichaam had seks, mijn geest deed niet mee. Dat trucje leerde ik mezelf tijdens mijn jeugd, omdat ik jarenlang misbruikt werd door een familielid, door een man die me had moeten beschermen. Zeven was ik, toen het begon. Seks associeerde ik vanaf dat moment met schuld en schaamte.
Ik nam mijn ouders niet in vertrouwen, want ik hield van de man die me misbruikte. Hij zei dat hij in de gevangenis zou belanden als ik mijn mond opentrok. En dat wilde ik niet. Zelfs nu, na al die jaren kan en wil ik niet zeggen wie hij was, wát hij van me was. Zelfs na zijn dood voel ik blijkbaar nog loyaliteit. Dat zit zó diep.
Toen ik een jaar of tien getrouwd was, en de tropenjaren met onze kinderen erop zaten, besloot ik dat het tijd was voor zelfontwikkeling, voor spirituele ontplooiing. Ik deed mee aan allerlei workshops, ik leerde mediteren, ik deed ademwerk, ik ontmoette gelijkgestemden die mij inspireerden bij mijn gevoel te komen, niet langer weg te rennen voor mijn trauma’s. Ik kwam in aanraking met tantra: het was liefde op het eerste gezicht.
Emma (47): 'We waren tieners toen we verliefd werden. Nog steeds hebben we bijna dagelijks seks'Lees ookDe eerste keer dat ik masturbeerde op de ’tantramanier’, zal ik nooit vergeten. Ik stond onder de douche, ontspannen onder het warme water. Mijn hand bewoog langzaam tussen mijn benen, ik streelde mezelf met trage halen. In plaats van haast – de behoefte snel tot een climax te komen en dóór – voelde ik een diepe verbinding met mezelf, een bewustzijn van de energie die door mijn lichaam stroomde. Op dat moment was masturberen geen doelgerichte handeling meer, maar een vorm van liefdevolle zelfontdekking. Een overgave aan het hier en nu. Ik was verbijsterd. Oh, zó kon seks dus voelen. Voor het eerst snapte ik waarom mensen lyrisch waren.
Die solosessie was het begin van mijn ‘nieuwe leven’. Het leidde tot het einde van mijn huwelijk. Ik verlangde ernaar om te ontdekken, te experimenteren. Maar mijn ex-partner bewoog niet met me mee.
Er brak een leerzame periode aan; van rouw, pijn, heling en herontdekking van seks. Met Niek kwam ik op een heel nieuw niveau. Tijdens de seks stuurde ik energie naar de plek waar het trauma zat, Niek begeleidde dit, we deden het sámen. Door tantra wist ik mijn trauma te overwinnen. Mijn lichaam versmolt met mijn geest, wat leidde tot oneindig veel genot, meer genot dan ik voor mogelijk hield.
We leggen onszelf zoveel druk op, er moet van álles. De essentie van tantra is: niet oordelen. Niet over je lijf, niet over je handelen. Niks moet. Alles mag. Tantra leerde me dat ik er mag zijn, ik, met al mijn imperfecties en verlangens. Er ging een deur open, die nooit meer sloot. Tantra heeft me tot leven gewekt.
Heb jij seksueel geweld meegemaakt en wil je daarover praten? Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp en is 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 0188. Je kunt ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101.
Billie (32) en haar partner doen aan exhibitionisme: 'Op een dag vroeg hij me of er alsjeblíéft andere mannen mee mochten doen'Lees ook