Geen cheat-day, maar een cheat-uur. Volgens diëtist Yvonne Lemmers krijg je minder zin om te snaaien als je koolhydraten grotendeels uit je menu schrapt. Maar laat ze vooral niet altijd staan, zegt Lemmers.
Waarom je volgens deze diëtist een uur per dag koolhydraten moet eten
Zo’n dagelijks momentje brood, pasta of fruit happen, noemt ze in haar Grip op koolhydraten-boeken een ‘koolhydraten-uurtje’.
Traditioneel
Zelf eet Lemmers al volgens haar eigen methode sinds 2005. Ze studeerde in 1984 af als diëtist, maar ging eerst in de automatisering aan de slag. Toen ze na haar zwangerschappen merkte dat ze zwaarder werd, probeerde ze eerst op de traditionele manier af te vallen. “Zoals ik had geleerd op school: vetarm, light en veel koolhydraten. Ik had ontzettend veel honger en weinig energie.”
Constant honger
“Als je veel en vaak koolhydraten eet, heb je namelijk constant honger,” legt de diëtist uit. “Je verbrandt geen vetten maar glucose, waarvoor je lichaam suiker uit je bloed haalt. Het resultaat: een lage bloedsuikerspiegel en de behoefte om te snaaien. “Eet je veel brood, pasta of fruit, dan kom je in een rollercoaster van hoge en lage suikers terecht. Wil je eetrust, dan moet je dat beperken.”
Lijstjes
Maar koolhydraten volledig schrappen werkt niet, benadrukt Lemmers. Dan houd je het niet vol én loop je belangrijke voedingsstoffen mis. “In koolhydraat- en vezelrijke producten zoals peulvruchten zitten B-vitamines die je niet kunt missen.” In de boeken van Lemmers staan daarom drie lijsten met producten: rood (vermijden: zoetstoffen, light-producten), groen (altijd: noten, zuivel, groente, vlees) en oranje (soms: koolhydraten). Die laatste eet je in je koolhydraten-uurtje. “Zo kun je gewoon met je gezin mee-eten.”
Balans
Je deelt je bord in dat uur eigenlijk in vieren, legt de diëtist uit. “De ene helft komt van de groene lijst: een kwart groente en een kwart vlees, vis of eieren. De andere helft mag van de oranje lijst: een kwart fruit, en een kwart pasta, brood, rijst of peulvruchten.” Soms wél koolhydraten eten, helpt om zo’n eetregime vol te houden. “Ik heb een cliënt die één keer per week een patatje met spareribs eet. Toch is ze meer dan veertig kilo afgevallen.” Niet dat je in zo’n koolhydraten-uurtje een pak Magnums mag wegwerken, zegt Lemmers. “Er moet wel balans zijn.”
Lees ook
Wondermethode of ongezond? Dit zegt een diëtist over het ketogeen dieet
Stuk fruit
De methode van Lemmers bestaat uit twee fases. In de eerste (kortere) fase beperk je het aantal momenten waarop je koolhydraten eet tot één om op je streefgewicht te komen. In de tweede fase maak je er een levensstijl van: je mag dan twee of drie ‘koolhydraten-uurtjes’ per dag pakken. “Je mag dan bijvoorbeeld ook op een moment een extra stuk fruit pakken.” Gemiddeld eten de mensen die de eetroutine volgen 1500 calorieën per dag, maar dat ligt niet vast. “Het is juist de bedoeling dat mensen zelf gaan kijken wat werkt.”
Richtlijn Voedingscentrum
“Een koolhydraatarm dieet is vaak moeilijk vol te houden, omdat er weinig variatie in zit. Wil je geen belangrijke voedingsstoffen mislopen, eet dan wel voldoende fruit, peulvruchten en volkorenbrood. Verder raden wij aan niet te veel volvette producten te eten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit cholesterol verhogend werkt, en de kans op hart- en vaatziekten vergroot.”