Met het kookboek ‘Home Made Basics’ wint Yvette van Boven de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek, dat in het afgelopen jaar is uitgebracht.
“Een XL comfortfood-boek waar je niet op uitgekeken zult zijn”, aldus de vakjury.
Met het kookboek ‘Home Made Basics’ wint Yvette van Boven de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek, dat in het afgelopen jaar is uitgebracht.
“Een XL comfortfood-boek waar je niet op uitgekeken zult zijn”, aldus de vakjury.
Yvette heeft net twee glazen champagne achter de kiezen wanneer we haar bellen om haar te feliciteren met haar prijs. “Ik ben zo ongelofelijk blij. Dit had ik toen het boek uitbracht, net voordat de lockdown uitbrak, nooit durven dromen. Er was geen feest en ik kon ook geen boektour doen. Maar uiteindelijk heeft diezelfde corona er juist voor gezorgd dat het zo’n succes is geworden. Zo zie je maar, je weet nooit hoe het leven loopt.”
Dat het allemaal anders loopt dan van tevoren gedacht, geldt ook voor het maken van het boek. “Ik begon met een idee voor een kinderkookboek, waar ik aan de hand van striptekeningen wilde uitleggen hoe je moet koken. Zo heb ik het als kind namelijk ook geleerd. Maar gaandeweg werd het eigenlijk een kookboek voor iedereen. De striptekeningen zitten er nog wel in. Ik denk dat het boek ontzettend geschikt is voor zowel kinderen als volwassen die gemakkelijk iets lekkers op tafel willen zetten, waarbij ze geen 7000 ingrediënten nodig hebben.”
Het lievelingsrecept van Van Boven? “Dat is een moeilijke vraag, want alles wat het lekkerste is heb ik in het boek gezet. Maar als je het hebt over mijn een van mijn favoriete hoofdstukken, dan kies ik voor de dressingrecepten. Een dressing kan zo veel uitmaken op een paar saaie blaadjes sla. De dressing of saus is echt allesveranderend.”
Van Boven gaat haar overwinning vandaag zeker nog vieren met een fles champagne, maar het volgende boek is al in de maak. “Mijn man is dol op Japan en kookt hier de sterren van de hemel. Hij is nu begonnen om dat allemaal stap voor stap uit te leggen voor de Nederlandse thuiskok. Het is totaal niet een boek zoals ik het maak, maar echt zoals híj het maakt. Wel schrijf ik de recepten uit en ben ik de vormgever.
Door verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken op de shortlist te bereiden heeft de vakjury een winnaar gekozen. “Dit kookboek is compleet, met echt heerlijke, frisse, verrassende en maakbare recepten. Dit is een kookboek dat Yvette op haar best uitstraalt samen met haar man Oof Verschuren. Home Made Basics is een kookboek dat van zelf koken een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten. Dit is het kookboek dat je ook aan je kinderen wilt geven als ze het huis uitgaan. Hier wil je de dag, de maand, het hele jaar mee door,” aldus de enthousiaste vakjury.
In Nederland doen kookboeken het tijdens corona ontzettend goed. In de eerste drie kwartalen van 2020 werden zelfs circa 5% meer kookboeken verkocht ten opzichte van 2019. Maar ook na de lockdown gingen Nederlanders aan de slag met hun kookkunsten en kookten thuis onverminderd door. Volgens jurylid en boekhandelaar Daan van der Valk zijn mensen nieuwsgierig geworden naar andere keukens. “De kookboeken van nu zijn van zo’n hoge kwaliteit dat je er een hele nieuwe wereld mee in huis kunt halen. Door de coronacrisis merk je dat er meer tijd, geld en aandacht ontstaat om thuis lekker te koken. Kookboeken brengen de mensen inspiratie. Juist nu en tijdens de feestdagen, waarbij mensen niets liever willen dan met het gezin een heerlijke maaltijd eten en tijd doorbrengen met elkaar.’
Met de bekendmaking van de winnaar is de Kookboekenweek officieel begonnen en duurt nog tot en met 15 november. Tijdens deze themaweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en verrassendste kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen (onder voorbehoud in verband met corona).
Lees ook
Kok Yvette van Boven over naar uit elkaar gaan: ‘Zijn nieuwe vriendin deed zo kinderachtig’
Kookinspiratie nodig? In de onderstaande LINDA.orginal zie je hoe Bobbi Eden haar ajam pedis bereidt.