Fotografiestudent Yael Laroes maakte een naaktfotoserie van zichzelf voor haar afstuderen. En niet om een ode te brengen aan ‘de dikke mens’.
Wij spraken met haar over de boodschap achter de fotoserie en haar kijk op body-positivity.
Hoe ben je op het idee gekomen om zelf naakt te poseren?
“Ik wil graag bewustwording creëren bij mensen over hoe ze denken over dikke mensen. Er zijn namelijk best veel vooroordelen, dat dikke mensen dom en lui zijn bijvoorbeeld. Mensen denken vaak: ‘Dan val je toch af’, maar dat is veel complexer. Ik vond daarom dat ik deze serie zo open en eerlijk mogelijk moest maken. Hoe naakter, hoe kwetsbaarder. Dat komt sneller binnen.”
Je kijkt ‘boos’ op je foto’s, waarom is dat?
“Ik kijk niet per se boos, maar ik wil het ongemak dat ik voel laten zien met mijn blik. Daarom kijk ik recht de lens in. Het is geen ode aan de dikke mens. Ik wil laten zien hoe rot het is om er zo uit te zien in deze maatschappij.”
“Ik heb wel duizenden positieve reacties gehad. Heel bizar en heel leuk. Dat had ik niet verwacht. Ook niet dat de media zo geïnteresseerd zouden zijn. Mensen vinden het heel stoer en dapper en ze herkennen zich in mij. Negatieve reacties krijg ik via Twitter, maar dat doet mij niet zoveel.”
Je wilde wat aan je eigen onzekerheid doen, is dat gelukt?
“Ik ben een heel persoonlijk proces doorgegaan en dat was voor mij een fijne manier om de boel te verwerken. Het is best heftig om de foto’s opeens overal te zien, maar ik kan door mijn eigen lichaam heen kijken op de beelden. Er zit groei in mijn zelfverzekerdheid en dat is fijn.”
Je zegt dat je niet blij bent met je lichaam, heb je geprobeerd dat te veranderen?
“Ik heb meerdere dingen geprobeerd voor een lange tijd. Denk aan Sonja Bakker, sporten en bepaalde diëten volgen. Het is niet alleen minder eten, het draait om veel meer – en dat is moeilijk. Als ik had kunnen afvallen, dan had ik het allang gedaan.”
Heb je het gevoel dat de body-positivity beweging iets uithaalt?
“Ik kan het niet voor anderen zeggen, maar voor mij werkt het niet. Ik vind mezelf niet mooi en ik omarm mijn lichaam niet. Ook heb ik het gevoel dat het alleen online leeft en niet in het echte leven. Ik vind het heel fijn voor de mensen die zichzelf door middel van body-positivity goed voelen. Daar heb ik niks op tegen.”
Heb je voor jouw gevoel de vinger op de zere plek gelegd?
“Ja, en blijkbaar is daar behoefte aan, gezien de reacties. Het bewijst maar weer dat het klopt wat ik zeg en dat dit nodig is. Ik hoop dat de mensen die zichzelf hierin herkennen een eigen manier vinden om hun gevoel te verwerken als ze er klaar voor zijn.”