In Israël is een bijzondere en inspirerende trend gaande: Greta shaming. Bedrijven gebruiken de foto’s van de klimaatactiviste om mensen bewust te maken van al het wegwerpplastic dat ze (onbewust) gebruiken.
'Greta shaming': dit Nederlandse ziekenhuis wil ook van wegwerpplastic af
Bij alle producten van wegwerpplastic is de zestienjarige Zweedse nu in een uitgeprinte versie te vinden met onder andere de welbekende leus “How dare you!”.
Greta shaming in Nederland
Marije Knevel, adjunct-hoofdredacteur LINDA.nl, riep afgelopen woensdag in Ladies Night alle kijkers op om de trend ook naar Nederland te halen. Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep en er valt wel een heel bijzonder initiatief op. Anke Kröner (41) startte in het Gelre Ziekenhuis haar eigen Greta actie.
A trend in Tel Aviv workplace cafeterias – photos of a judgemental Greta Thunberg next to disposable utensils. Here is #1: pic.twitter.com/8Zk93RfZ5s
— Allison K. Sommer (@AllisonKSommer) November 5, 2019
Plastic in het ziekenhuis
Anke werkt nu zes jaar als medisch specialist in het ziekenhuis en herkent het plasticprobleem. “Wij gooien in het ziekenhuis de hele dag plastic weg”, vertelt ze ons. “Bijna alle materialen zijn verpakt.” Medicijnen en spuiten zijn hiervan voorbeelden. “Spuiten worden door de fabrikant per stuk steriel verpakt in plastic. Zo’n steriel spuitje is af en toe nodig, maar daarvoor hoeven ze niet allemaal los verpakt te worden.”
Tegenstrijdig
Het plastic dat ziekenhuizen gebruiken, wordt volgens de moeder van twee kinderen ook niet altijd gescheiden. Dat komt doordat er gegevens of lichaamssappen van patiënten aan kunnen zitten. “Als je thuis bezig bent met plastic scheiden en je gooit het op je werk allemaal op één hoop, dan geeft dat een tegenstrijdig gevoel.”
Geen budget
Er is volgens de Utrechtse zorgmedewerker een verband tussen de hoeveelheid wegwerpplastic en het steeds kleinere budget van ziekenhuizen. “Bij mij op de werkvloer zijn er weleens mensen geweest die duurzaamheid wilden aanpakken, maar hier is vervolgens geen budget voor. Er zijn grotere ziekenhuizen – met budget – die er wel aandacht aan kunnen besteden.”
De handen ineen
Gelukkig is Anke optimistisch en denkt ze dat het probleem opgelost kan worden. Hier moet wel het een en ander voor gebeuren. “We moeten niet allemaal opnieuw het wiel uitvinden. Dat kost veel te veel geld”, begint ze. “Ik denk dat Nederlandse ziekenhuizen dit met zijn allen moeten oplossen.”
Plastic blokken
“Ziekenhuizen die al bezig zijn met projecten en wél afval kunnen scheiden en oplossingen bedacht hebben, moeten dit delen met ziekenhuizen die nog achterlopen. Een bedrijf in Wales verzamelt bijvoorbeeld plastic van ziekenhuizen en maakt er plastic blokken van. Deze worden vervolgens weer verkocht.” Een nuttige oplossing volgens de medisch specialist. “Het moet alleen niet te veel geld kosten.”
Gegroet door Greta
Zelf heeft de 41-jarige haar Israëlische collega’s opgevolgd en gebruikgemaakt van de bekendheid van Greta Thunberg. Bij producten waar wegwerpplastic door verspild wordt, is nu een print van de zestienjarige activist bijgevoegd. Op deze manier hoopt Anke dat haar collega’s stilstaan bij al het plastic dat onnodig in de prullenbak belandt.
Hieronder praat Marije over Greta shaming. De volledige aflevering van Ladies Night van woensdag 13 november kijk je op KIJK.nl.