Katteneigenaren zullen het herkennen: zit je ’s avonds net rustig op de bank, racet Minoes als een bezetene door het huis. Maar waarom doen katten dat eigenlijk?
Wij belden met kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts.
Zoomies
“Vanuit de wetenschap weten we eigenlijk niets over zoomies, zoals die gekke vijf minuten van een kat in het Engels worden genoemd”, steekt Puts van wal. “Maar er zijn wel theorieën over en ik heb er zo mijn eigen idee bij.”
Zo zijn katten van oorsprong schemerjagers, waardoor ze vooral ’s avonds actief worden. “Volgens een theorie wordt dan hun interne klok geactiveerd en worden ze actief. Het is donker, dus zij gaan aan. Een andere theorie beweert dat het komt doordat een kat zich zou vervelen. Die gaat zichzelf dan vermaken.”
Rennen, rennen, rennen
“Maar als ik zelf naar katten kijk, heb ik het idee dat ze gewoon puur willen rennen. Het heeft niets met spelen te maken, het is meer een soort uitlaatklep”, vertelt Puts. “Ik zie de relatie tot verveling ook niet. Het is een spannend fenomeen, maar maak je geen zorgen: het is heel gebruikelijk. Zelfs oude katten krijgen op zulke momenten soms de kolder in de kop.”
Puts heeft nog wel een aantal adviezen wat betreft de zoomies. “Dat racen is echt een uitlaatklep. Je moet dan niet met ‘m spelen, want ze willen zelf spelen. In zeldzame gevallen kunnen die zoomies ook iets anders betekenen. Merk je dat de vacht van je kat gaat trekken, schokken of rimpelen en rent ‘ie bijvoorbeeld achter z’n staart aan, dan kan dit wijzen op het feline hyperesthesia syndrome. Dit valt buiten die gekke vijf minuten, maar duidt op een neurologisch probleem.” Even naar de dierenarts dus dan.
“Maar maak je vooral geen zorgen als ze ’s avonds weer als een gek gaan rondrennen”, besluit Puts. “Het is echt volkomen natuurlijk en normaal.”