De grootste coronapiek lijkt voorbij, maar dat betekent niet dat het ziekenhuispersoneel uit de ‘overlevingsstand’ kan, vertelt verpleegkundige Jeffrey Olierook (31).
“Hoe druk het komende tijd precies wordt is niet te voorspellen.”
De grootste coronapiek lijkt voorbij, maar dat betekent niet dat het ziekenhuispersoneel uit de ‘overlevingsstand’ kan, vertelt verpleegkundige Jeffrey Olierook (31).
“Hoe druk het komende tijd precies wordt is niet te voorspellen.”
“Verdachte patiënten, mensen die mogelijk het coronavirus hadden, kwamen in eerste instantie op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. We namen tests af en moesten vervolgens 24 uur wachten. Was de test positief, dan werd de patiënt overgeplaatst naar de corona-afdeling”, vertelt de verpleegkundige, die afgelopen zomer afstudeerde. Na een carrière als salesmedewerker bij de Bijenkorf besloot hij zijn droom om ambulancebroeder te worden na te jagen en de zorg in te gaan.
Lees ook
Daisy herdenkt haar broer Jurriaan (34): ‘Hij kreeg een beroerte door corona’
Olierook werkte eerder op de afdeling Interne Geneeskunde, maar begon in april op de SEH. “Op de afdeling was een scheidingsmuur geplaatst. Aan de ene kant lagen de coronapatiënten, aan de andere kant patiënten met andere klachten. Het was hard werken. Mijn collega’s op de ic en SEH maakten overuren. Zwaar, maar ook interessant. In de grote piek werkte ik nog op Interne Geneeskunde, maar het gaf mij voldoening dat ik in tijden van crisis mijn steentje kon bijdragen als verpleegkundige.”
Toch eist het ook zijn tol. “Je werkt, gaat naar huis en zet de televisie aan. Het nieuws gaat over corona. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Eens per week was er een psychiater om met ons te praten. Om te vragen hoe het gaat, om tips te geven over hoe je goed slaapt of hoe je met je kinderen over corona praat.”
Het verhaal loopt door onder de foto.
Volgens Olierook is het goed geregeld in het HMC. “Naast de psychische hulp, is er een platform waar we alle informatie en veranderingen rondom het virus kunnen vinden. Worden regels aangescherpt of afgezwakt, dan horen we het meteen. En we worden ondersteund door het Ministerie van Defensie. Militairen helpen zelf, of onder begeleiding van een gediplomeerd verpleegkundige, daar waar nodig mee met de zorg voor patiënten. Voornamelijk met verpleegtechnische handelingen.”
Een aantal van zijn collega’s kunnen hun werkzaamheden niet uitvoeren, omdat verschillende behandelingen en operaties zijn uitgesteld. “Zij zijn verdeeld over verschillende corona-afdelingen. Op die manier is het werk goed te behappen. Tekorten aan chirurgische handschoenen of mondmaskers hebben we niet. Het personeel is wel moe. Dit doet wat met je. We moeten nu, op wat voor manier dan ook, een beetje opladen.”
Lees ook
Politie heeft sinds coronacrisis vaker last van verwarde personen
De steun doet de jonge verpleegkundige goed. Legustha Andriessen, Imke Emons en Esther Dekkers bedachten de actie ‘#klapcoronadewerelduit’. Op 17 maart om 20.00 uur applaudisseerde een grote groep Nederlanders voor het zorgpersoneel. “Dat was voor mij een bijzonder moment. Ik zat thuis, in Delft. Veel mensen gingen naar buiten, hun balkon op, klapten voor ons. Vuurwerk schoot de lucht in. De tranen stonden in mijn ogen. Dat was zo’n bijzonder moment. Niet met woorden te omschrijven. Maar als straks dat enthousiasme en die lof voor het zorgpersoneel wegzakt, kan ik daarmee leven. Ik haal de waardering uit mijn werk, de patiënten en mijn collega’s.”
De rust is niet volledig wedergekeerd. Olierook houdt, net als het ziekenhuis, rekening met een tweede coronagolf. Een crisisteam houdt de ontwikkelingen zorgvuldig in de gaten. En ook als die golf uitblijft, moet er een enorm aantal behandelingen ingehaald worden. “Hoe druk het daardoor wordt en hoe druk het daardoor nu op andere afdelingen is, weet ik niet precies. Maar de verpleegafdelingen gaan het voelen. Tenminste, dat neem ik aan. Hoe het precies loopt, zal de toekomst ons leren.”