Vanja van der Leeden won dit jaar het Gouden Kookboek 2019 met ‘Indorock’. Wij spraken met haar over haar eerste kookboek en het – nu al – grote succes.
Met haar kookboekdebuut valt ze meteen met haar neus in de boter.
Vanja van der Leeden won dit jaar het Gouden Kookboek 2019 met ‘Indorock’. Wij spraken met haar over haar eerste kookboek en het – nu al – grote succes.
Met haar kookboekdebuut valt ze meteen met haar neus in de boter.
Het Gouden Kookboek is dé prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Vanja van der Leeden won dit jaar de prijs met Indorock. Daarin geeft ze de traditionele Indonesische keuken een frisse, maar ook zeer pittige draai.
Waarom heb je ervoor gekozen om een Indonesisch kookboek te schrijven?
“Ik ben natuurlijk Indisch, maar dat heeft mij in eerste instantie niet aangezet tot het maken van dit kookboek. Mijn Indische oma kon helemaal niet koken, dus familierecepten heb ik nooit gehad. Mijn reizen naar Bali en Java hebben mij geïnspireerd. Wat kan ik zeggen: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”
Hoe is het kookboek tot stand gekomen?
“Ik ben verschillende keren in Indonesië geweest. Daar heb ik ontzettend veel lokale gerechten gegeten en gekookt. Als ik iets lekker vond, dan liep ik gewoon de keuken in om te vragen hoe ze het hadden bereid. Aan die ervaringen heb ik mijn eigen draai gegeven.”
Lees ook
Deze kookboeken strijden om de titel van Het Gouden Kookboek 2019
En dan val je nog meteen in de prijzen ook.
“Dat is ontzettend leuk. Vooral omdat we, mijn man en ik, écht alles zelf hebben gedaan. Van styling en schrijven tot en met de fotografie, die van de hand van mijn man is. We werken al heel lang in deze branche, maar altijd in opdracht. Nu hebben we volledig onze eigen koers kunnen varen.”
Welk gerecht vind jij het moeilijkst om goed op tafel te zetten?
“De soto betawi. Betawi is een andere benaming voor Jakarta, daar heb ik dit gerecht mogen proeven. Ik had geen mentor die het gerecht me leerde, dus heb ik het zelf uitgevogeld. Het bestaat uit een bouillon van rundvlees, kokosmelk en veel zoete specerijen. Normaal gesproken worden er ook ingewanden meegekookt, maar mijn versie is met schenkels en sukade. Na heel lang zoeken en proberen is het me uiteindelijk gelukt de juiste smaak te verkrijgen.”
Wat is jouw guilty pleasure food?
“Echt alles wat in de frituur gaat, vind ik heerlijk. Dus, ja dat is best een hoop.”
Heeft het winnen van het Gouden Kookboek 2019 positieve invloed op de verkoop?
“Absoluut. Na de bekendmaking van de prijs, zat ik bij Pauw aan tafel. De volgende dag was de complete tweede druk uitverkocht, binnen een dag.”
In de ouderwetse rolverdeling kookt de vrouw vaak, maar chefkoks zijn bijna altijd mannen. Hoe ervaar jij dit?
“Ik werkte een lange tijd in de bediening bij restaurant MAX. Toen ik aangaf dat ik het liefst in de keuken wilde werken, zei de eigenaar dat dat voor mij fysiek te zwaar was. Een tijdje later heb ik het toch gedaan en ik moet toegeven: het was ook écht heel zwaar. Toch zie ik dat er steeds meer vrouwelijke chefs in opkomst zijn, dus er is echt wel iets aan het veranderen in die rolverdeling.”
Lees ook
Écht een kijkje in de keuken: Willem-Alexander en Máxima zoeken een kok
Op welke prestatie in je carrière ben je het meest trots?
“Elke dag zit vol met kleine overwinningen. Soms ben ik al trots op het maken van een perfecte crème brûlée. Maar tijdens mijn boekpresentatie heb ik, samen met een team, gekookt voor tweehonderd man. Toen ik hoorde dat iedereen het eten geweldig vond, was ik wel echt héél trots.”
Wat kunnen we nog van jou verwachten?
“Ik ben al benaderd voor een tv-programma en dat lijkt me erg leuk, mits het een uitdagend format betreft. Ik heb een heel eigen visie. Ik wil geen suffe kook-tv produceren, maar iets anders dan wat men gewend is. Net als in mijn kookboek. Er zijn zo veel kookboeken, veel goede, maar ook veel waarvan ik vind dat het zonde is van alle bomen die ervoor zijn gekapt.”
Wat wil je een beginnende keukenprinses meegeven?
“Lees geduldig je recept door. Neem de tijd om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Als je al een tijdje bezig bent met koken: volg je intuïtie. Als jij vindt dat er iets mist in een gerecht, voeg het dan toe. Wees niet bang om je eigen draai eraan te geven.”