Begin je net een uitvaartonderneming, komt er een pandemie. Het overkwam Suzette Sanders (44) en Madelon Beusink (37).
“We hebben zeker meer aanvragen momenteel”, vertelt het duo aan LINDA.nl.
Begin je net een uitvaartonderneming, komt er een pandemie. Het overkwam Suzette Sanders (44) en Madelon Beusink (37).
“We hebben zeker meer aanvragen momenteel”, vertelt het duo aan LINDA.nl.
Op 1 januari 2020 begonnen Sanders en Beusink samen een uitvaartonderneming. Waar de aanvragen in het begin niet overweldigend waren, is dat nu wel anders. “We merken een groot verschil in vergelijking tot begin dit jaar”, vertelt Sanders.
Lees ook
Van zit-lig-kist tot witte cake: zo denken deze designers over de dood
Terwijl andere bedrijven lijden onder de coronacrisis, hebben de uitvaartondernemers het juist druk. “We horen dat het een goede timing is, net voor een pandemie je uitvaartonderneming beginnen. Maar de hele situatie raakt ons enorm”, aldus Sanders. Het is passen en meten voor de twee. Waar ze tijdens het opzetten van de onderneming verschil wilden maken in het persoonlijke contact met nabestaanden, moeten uitvaarten momenteel vooral telefonisch besproken worden.
“We bellen veel om te overleggen hoe de uitvaart eruit zal zien, terwijl dat eerder tijdens een intiem gesprek aan de keukentafel gebeurde”, vertelt Sanders. Zo wordt het lastiger om hun slogan ‘Afscheid in verbinding’ na te streven. Enige vorm van fysieke verbinding wordt door het coronavirus immers afgeraden.
Er zijn veel regels waar uitvaartondernemers zich in tijden van deze crisis aan dienen te houden. Zo zijn de groepen tijdens een uitvaart klein en moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen nabestaanden. Sanders: “Dat is lastig. Het is afschuwelijk als je geen knuffel van een geliefde mag krijgen terwijl je moeder wordt begraven.”
“Ook mag je geen handen schudden, moet er anderhalve meter tussen iedere stoel in de aula staan en is er geen koffie meer na afloop”, vult Beusink aan. “Na de dienst rijdt de familie in aparte auto’s weer naar huis. Dat is gek. Samenkomen is de essentie in lastige tijden, maar dat gaat momenteel een stuk moeilijker.”
Lees ook
CBS: ‘Levensverwachting daalt door coronavirus’
Toch gebeurt het samenkomen nog steeds, maar dan op een andere manier. “Gelukkig hebben we de technieken van tegenwoordig. Zo stonden we tijdens de begrafenis van een vrouw te videobellen met haar dochter, die in het buitenland zit en niet bij de uitvaart kon zijn”, vertelt Sanders. “Op die manier kon ze toch afscheid nemen.”
Iedere dag bezig zijn met de dood. Dat is heftig, geven de twee toe. “Maar tijdens uitvaarten haal je ook mooie herinneringen op aan iemand. Op die momenten leer je het leven meer te waarderen”, vertelt Beusink. Toch went het verdriet van anderen niet. Hoeveel uitvaarten er ook worden bijgewoond.
Lees ook
Annemiek verzorgt uitvaarten: ‘Rouwen kan niemand alleen, zeker nu niet’
“Iedereen draagt een eigen verdriet. Of dat nou door een scheiding of door ongewenste kinderloosheid komt: we kennen allemaal een vorm van verlies”, aldus Sanders. Volgens de twee heeft het ook iets moois: afscheid nemen. “Tijdens een afscheid vallen de triviale zaken in het leven weg. Dat is mooi om te zien. Zelfs in deze tijden wordt er troost gehaald uit een mooi afscheid.”