Via een datingsite opgelicht worden voor een flinke smak geld. Het overkwam Rileen (63) en Sylvia (55). Ze delen hun verhaal om volgende slachtoffers te voorkomen en lotgenoten te steunen.
Twee slachtoffers van datingfraude doen hun verhaal: 'Het is oplichting via je hart'
“Het is een onderschat trauma dat zwaarder in je leven ingrijpt dan mensen verwachten”, vertelt Rileen.
Rileen (63)
Na 31 jaar samen te zijn geweest met de vader van haar kinderen besluit Rileen tien jaar geleden alleen verder te gaan. Eenmaal op zichzelf mist ze reuring. Ze maakt een profiel aan op een christelijke datingsite met de gedachte: ‘die is vast wel te vertrouwen’.
Na wat chats met Nederlandse mannen, triggert een Amerikaan haar aandacht. Al snel vraagt hij haar MSN-gegevens. ‘Heb je lekker geslapen?’, ‘wat ga je ontbijten?’ De Amerikaan overlaadt Rileen met aandacht. Aandacht waar ze na haar scheiding naar hunkert. “Ik voelde me alleen. Dan is het ontzettend fijn dat er iemand voor je is.”
Vliegticket
Na twee maanden intensief contact zou Rileen de Amerikaan eindelijk ontmoeten. Maar, hij werkt in Maleisië en vrij nemen gaat niet, dus ze moet geduld hebben. Wel vraagt hij of Rileen zijn vliegticket wil voorschieten. Hoewel ze in eerste instantie weigert, blijft hij op haar inpraten. “Ik had vanaf het begin een naar onderbuikgevoel, maar uiteindelijk ben ik toch gezwicht.”
Na dat eerste verzoek, volgen er meer. Twee maanden stort ze geld, tot hij steeds obsessiever werd. “Je wil er zo graag in geloven, maar ineens ging ik twijfelen.” Als Rileen zijn adresgegevens laat controleren blijkt dat hij niet op het opgegeven adres woont. “Ineens dringt tot je door dat je bent opgelicht.” Ze schakelt de politie in. Die adviseren het contact onmiddellijk te verbreken, maar dat lukt haar niet. “Ik was nog verslaafd aan zijn aandacht.”
Rileen houdt hem nog twee maanden aan het lijntje om te doorgronden wat hem hiertoe beweegt. “Het bezorgde me een fijn gevoel om zelf eens in de huid van een oplichter te kruipen en hem voor de gek te houden.” Ze ontdekt dat ze niet tegen één, maar meerdere oplichters praat. Inmiddels heeft ze het contact verbroken, maar de oplichters geven niet op. “30 juni heb ik nog een vreselijke smeekmail gekregen die heel goed in elkaar zat. Maar ik geef ze geen cent. Nooit meer.”
Rileen:
Dit jaar al ruim 9 ton schade door datingfraude gemeld: 'Gemiddeld voor 13.000 euro opgelicht'Lees ookSylvia (55)
Ook Sylvia (55) dacht een leuke man te hebben getroffen via een datingsite. Net als haar broer werkt deze man op een booreiland. “Wat hij vertelde, checkte ik bij mijn broer. Alles klopte.” Na zes maanden wil hij haar ontmoeten en begint om geld te vragen, maar Sylvia weigert.
“Op een gegeven moment moest zijn advocaat betaald worden.” Sylvia krijgt geld op haar rekening gestort. Dat moet ze overboeken naar een andere rekening. “Hij stort toch niet zomaar geld op mijn rekening dacht ik?” Een paar keer fungeert Sylvia als doorgeefluik, tot hij haar vraagt zelf geld bij te leggen. “Heel geleidelijk wordt je vertrouwen gewekt.”
Ongeveer een jaar na hun eerste contact belt een fraudemedewerker van de bank om Sylvia te waarschuwen. “Als je goed nadenkt zul je zien dat er gaten in zijn verhaal zitten”, zegt hij. Het maakt Sylvia boos: “Waar bemoei jij je mee?” snauwt ze. Maar in de uren die volgen laat de waarschuwing haar niet los. Als ze de medewerker terugbelt, vertelt hij het ware verhaal. “Het rekeningnummer waar ik geld naartoe overmaakte, bleek van een criminele organisatie.”
Sylvia:
Verloren geld
Hoeveel beide vrouwen precies kwijt zijn, willen zij niet delen. Rileen spreekt van tienduizenden euro’s en Sylvia zegt: “Iedere cent is te veel geweest.” Maar het verloren geld is volgens Rileen niet het ergste. “Ik dacht dat ik een toekomst had met deze partner. Ik vond het veel erger dat dat ineens niet zo bleek. Het is oplichting via je hart. Dat maakt het zo pijnlijk.” Sylvia herkent dat. “Voor mij voelde het als een echte relatie. Dus als dat ineens voorbijgaat, stort je wereld in.”
Lotgenotengroep van Slachtofferhulp
Via Slachtofferhulp komen Rileen en Sylvia in een lotgenotengroep terecht, bestaande uit zes vrouwen met eenzelfde ervaring en een psycholoog. “Niemand in je omgeving heeft dit meegemaakt. Het werkt helend als je jezelf in elkaars verhalen herkend. De lotgenotengroep heeft mij sterker gemaakt”, vertelt Rileen.
Sylvia: “Ik voelde me zo dom dat ik erin getrapt was. Ik schaamde me. In de lotgenotengroep zitten mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, dat werkt bevrijdend.” Dat lotgenotencontact werkt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Onderzoeker Pien van de Ven constateerde begin dit jaar dat slachtoffers opnieuw zingeving kunnen vinden in hun leven door met lotgenoten te praten. Zij stelde vast dat de schaamte minder wordt zodra slachtoffers horen dat anderen hetzelfde ervaren.