Tom Boerman (35) wil als eerste mens ooit alle zeven continenten ter wereld doorkruisen. Met bijna 4.500 kilometer in de benen zijn blaren allang verleden tijd voor deze ‘fulltime avonturier’.
Tom wandelt als eerste man de héle wereld rond: 'Heb altijd een moderne Columbus willen zijn'
“Het is een compleet belachelijk avontuur. Maar er is zo veel te vinden buiten je comfortzone” vertelt hij aan LINDA.nl.
Wandelend de wereld rond
Hoewel Tom op dit moment in Nederland is om lezingen te geven, staat zijn backpack alweer ingepakt voor het volgende avontuur. Maandag reist hij naar New York om richting Vancouver te lopen. Daarna vliegt hij door naar Australië. Een wandelroute van 10.000 kilometer waar hij elf maanden over wil doen.
Bang voor spierpijn is hij niet. Sinds december is hij terug van bijna 4.500 kilometer wandelen van Europa richting Azië, in zeven maanden tijd. Al die kilometers zijn nodig voor zijn uiteindelijke doel: een ‘rondje’ rond de wereld van 40.000 kilometer.
“Ik heb er altijd van gedroomd als ‘moderne Columbus’ iets te doen wat je niet kan vinden op internet”, vertelt hij. “Ik geloof dat leven een beetje lijden is. Er is zoveel te vinden als je buiten je comfortzone gaat.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Full time adventurer (@iwalkaroundtheworld)
Eureka-moment
Tijdens zijn drugsverslaving een paar jaar geleden, zit Tom meer dan een jaar in een afkickkliniek. Om te voorkomen dat hij na zijn herstel terugvalt in het geregelde leven, maakt hij lange wandelingen door onder andere de Himalaya. “Daar beleefde ik het eureka-moment: dit is zo waanzinnig gaaf.”
Tijdens het wandelen ervaart hij stilte zoals hij in zijn vroegere leven nooit ervaarde. “Bij het opzoeken van je grenzen openen bepaalde kamertjes in je hoofd waarvan je niet wist dat ze bestonden.” Hij ervaart een extreme mate van creativiteit als hij tien dagen in de wildernis doorbrengt en niemand tegenkomt.
Zonder plan op reis
Iedere trip begint Tom zonder verwachtingen of uitgestippelde route. “Ik ben niet op zoek naar een perfect avontuur en wil van tevoren niet weten wat op mijn pad komt.”
Daardoor kan iedere dag een nieuwe uitdaging op hem wachten. Zo volgt de ene tegenslag na de andere tijdens zijn oversteek van Bulgarije naar Turkije. Hij moet zes keer smeergeld betalen en tientallen kilometers omlopen om uiteindelijk over te steken in een smokkelbusje waar hij onderweg wordt uitgegooid. ’s Avonds pikt een local hem op om samen te eten en te laten zien wat Turkse gastvrijheid wél is. “Dat zijn extremiteiten: van een machteloos gevoel naar euforie en opluchting.”
Extreme gevoelens ervaart hij ook als hij ’s nachts in Bulgarije het gehuil van een roedel wolven dichterbij hoort komen. “Je gaat door een scala aan emoties als je ’s ochtends wakker wordt en je het hebt overleefd.”
Gastvrijheid
Zijn keuze voor de benenwagen is simpel. “Verbinden met een andere cultuur kan alleen als je zo langzaam gaat dat je het gras bijna ziet groeien”, zegt hij. “Per fiets ben je de straat alweer uit voordat iemand je kan aanspreken.”
Met zijn enorme backpack is het niet verrassend dat hij regelmatig wordt aangesproken op straat. “Iedereen staat te kijken: wat voor idioot komt daar aanlopen met een wandelstok en tas op z’n rug?”
Hij geniet van de verschillende culturen, verhalen en avonden eten wat de pot schaft. Vooral dat laatste stelt zijn smaakpapillen regelmatig op de proef. Zo geniet hij in de Jordanese woestijn van een geitenkop ínclusief tong. “Je hoeft op reis niet te vertellen dat je veganistisch bent.”
Waar Nederlanders leven achter de voordeur, zijn de locals die Tom ontmoet gastvrij. Hij ziet de wereld als een betrouwbare plek en wil mensen een stukje vertrouwen teruggeven.
Toekomst
Hoewel het reizen veel geld kost, gelooft Tom dat hij ‘fulltime’ avonturier kan zijn. “Dit is niet meer mijn hobby. Dit is mijn werk.” Via donaties op zijn website kan Tom blijven wandelen. “Ik ga het mezelf wel iets moeilijker maken, omdat ik 100.000 euro wil ophalen voor een project van vier Nepalese scholen.” Maar Tom gelooft dat het goedkomt. “Ik leef van de goedheid van de mens.”
Van Zuidas naar zeilboot: topadvocaat Floor (43) werkt op de meest exotische plekkenLees ook
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Full time adventurer (@iwalkaroundtheworld)