Mensen die haar aanstaren of opmerkingen maken: door de wijnvlek op haar gezicht weet Tessa Schiethart (29) als geen ander hoe het is om zichtbaar te zijn. Ze ziet haar vlek als instrument om mensen bewust te maken van hun eigen inclusiviteit.
Tessa's wijnvlek is haar spiegel voor mensen: 'Hoe je naar mij kijkt zegt iets over jouw inclusiviteit'
In haar nieuwe boek ‘Zien en gezien worden: over zichtbaarheid en zichtverlies’ schrijft ze over de zoektocht naar zelfacceptatie.
Syndroom van Sturge-Weber
Tessa wordt geboren met het syndroom van Sturge-Weber, waardoor ze een wijnvlek in haar gezicht heeft. Vanaf het moment dat zij zes maanden oud is, ondergaat Tessa lasertherapie om de vlek te lichter te maken. Tijdens een van de behandelingen blijkt de machine vier keer zo hard afgesteld, waardoor zij als tweejarig meisje verbrandingen oploopt. De achtergebleven littekens in haar gezicht herinneren nog altijd aan die medische fout.
Een tweede gevolg van het syndroom is blindheid aan haar rechteroog. Met haar linkeroog ziet Tessa nog zo’n zeventig procent, maar de kans bestaat dat ook dit afneemt. Hoewel de kans op blindheid haar beangstigt, houdt zij moed en vertrouwen: “Er is altijd iets in mij dat zegt: het komt goed. Of het licht nou uitgaat of niet, ik vind een manier om ermee te leven.”
Tessa's wijnvlek bedekt haar hele gezicht: 'Die hoort bij mij'Lees ookZoektocht naar zelfacceptatie
In haar boek biedt Tessa de lezer concrete handvatten om met een compassievolle blik naar zichzelf en anderen te kijken. Op jonge leeftijd leert zij dat al van haar ouders, die haar wijnvlek bespreekbaar maken. Maar, échte zelfliefde voelt Tessa als ze rond haar zestiende de vlek laat camoufleren met make-up. Ze kijkt in de spiegel en voelt dat het niet klopt. “Daardoor besefte ik: mijn wijnvlek hoort bij mij. Ik wil gewoon mezelf zijn.”
Haar wijnvlek als spiegel
Met die blik in de spiegel leert ze als puber haar lichaam te accepteren zoals het is. Tegenwoordig zet ze haar wijnvlek in om anderen een spiegel voor te houden. “Ik zie het als een instrument om bewustzijn te creëren. De manier waarop je naar mij kijkt, kan iets vertellen over jouw inclusiviteit en omgang met diversiteit.”
Vanuit haar nieuwsgierigheid naar de impact van uiterlijkheden heeft Tessa onderzoek gedaan naar ‘lookism’, de invloed van uiterlijk in allerlei verschillende situaties: van de werkvloer tot sociale gelegenheden, zoals feestjes of dates. Door dit onderzoek begon Tessa vier jaar geleden met het delen van haar ervaringen en inzichten op de Instagrampagina én haar eigen coachingspraktijk ‘To Face The World’.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Tessa Schiethart | tofacetheworld (@tessatofacetheworld)
Onzekerheid over wijnvlek
Volledig ontdaan van onzekerheden is Tessa niet. Net als iedere andere vrouw voelt zij zich soms onzeker over haar lichaam. “Uit onderzoek blijkt dat beelden uit de media enorme invloed hebben op hoe we naar onszelf kijken. Als ik allemaal dunne modellen zie dan ben ik daar natuurlijk niet immuun voor en ben ik ook onzeker.” Dat hoort erbij, volgens Tessa. “Sommige dagen ben je nu eenmaal onzekerder dan andere. Laat dat toe. Het mag er zijn.” Wel kan het opluchten om te praten over je onzekerheden. Daarom moedigt ze mensen aan hun kwetsbaarheid te delen. “Als we erover durven te praten, kan het ontladen.”
Toekomst
Kijkend naar de toekomst bruist Tessa van de ambitieuze plannen. Terwijl de inkt van haar eerste boek nog aan het drogen was, fantaseerde ze al over een tweede. Tessa ziet haar boeken niet alleen als manier om anderen te helpen, schrijven is voor haar ook een manier om te reflecteren en over zichzelf te leren.
Haar wijsheid wil ze niet alleen op papier delen. Naast schrijven houdt ze zich ook bezig met sprekersklussen en schoof afgelopen weekend nog aan bij Humberto. Dat vindt ze leuk om te doen, maar haar dromen gaan verder dan Nederlandse talkshowtafels. “Een keer bij Oprah zou ik wel ook wel willen”, zegt ze met een lach.
Tessa Schiethart. Foto door: Bruna Rezende Photography
Tessa’s boek ‘Zien en Gezien Worden; over zichtbaarheid en zichtverlies’ is online of in de boekenwinkel te verkrijgen.
Zelfverzekerde Sarah (20) heeft grote wijnvlek in haar gezicht: 'Heb mezelf liever zoals ik ben'Lees ook