Bankjes van teddystof, zachte kussens rondom de kist, een zee van pastelgekeurde kaarsen en prachtige veldboeketten: voor uitvaartstylist Talitha Cornelisse (33) moet een uitvaartruimte vooral warm en geborgen aanvoelen.
Talitha (33) is uitvaartstylist: 'Een Pinterest-waardig afscheid hoeft niet'
“Mijn doel is niet een perfect, Pinterest-waardig afscheid te creëren, maar dat het nabestaanden uitnodigt zich veilig te voelen”, vertelt ze aan LINDA.nl.
Behoefte aan warme uitvaartruimtes
Tijdens haar werk als afscheidsfotograaf en uitvaartverzorger begaf Talitha zich regelmatig in kille uitvaartcentra. Treurige ruimtes vol oncomfortabele stoelen, strakke rouwboeketten, een afstandelijke katheder om vanachter te spreken en een kleffe plak cake achteraf. Dat kan anders, dacht de jonge uitvaartexpert. “Juist dat gevoel van warmte en geborgenheid is zo belangrijk bij een uitvaart.”
Naast het regelen en fotograferen van de uitvaart biedt zij daarom sinds een jaar ook het aankleden van uitvaartlocaties en thuisopbaringen aan. Talitha werkt met een basis van warme materialen en neutrale kleuren die ze zelf fijn en passend vindt. Die breidt ze uit met de persoonlijke voorkeuren van de overledene. “Ik maak het persoonlijk door bijvoorbeeld de lievelingskleur terug te laten komen in kaarsen of bloemen.”
Trends
Volgens de uitvaartstylist durven Nederlanders hun uitvaarten steeds uitbundiger aan te kleden. “Er wordt meer gedeeld en gesproken over de dood en uitvaarten. Nabestaanden durven het leven meer te vieren. Dat zie je ook terug in de styling. Het is niet meer zo sober als het vroeger was.”
Een ingetogen grafstuk met rozen wordt tegenwoordig vervangen door het welbekende veldboeket dat niet langer óp de kist ligt, maar ernaast staat in een mooie grote vaas, aldus Talitha. “Qua kleuren zijn neutrale aardetinten erg populair. En de teddystof, een fijn, zacht materiaal.” Verder ziet Talitha dat de rouwauto steeds vaker vervangen wordt door een uitvaartbus, waarin de nabestaanden bij de kist zitten.
Het handje zand dat vaak als teken van afscheid op de kist wordt gestrooid, ziet Talitha ingeruild worden door kleurige bloemblaadjes. En ze wijst op het relatief nieuwe ‘lintenritueel’. “Linten, vaak in de hoeveelheid van het aantal nabestaanden, worden in de handen van de overledene gelegd die ze als het ware vasthoudt. Bij het sluiten van de kist blijven een paar linten buiten boord. Het is nu ritueel om die linten tijdens de ceremonie of voordat de kist de oven ingaat, door te knippen”, legt Talitha uit. “Een heel mooie manier om bewust afscheid te nemen.”
Van kist tot kunstwerk: Florien (33) maakt uitvaartkisten met een kleurplaatLees ookKinderen
Naast het uitbundiger vieren van het leven ziet de uitvaartstylist een andere verschuiving: de betrokkenheid van kinderen. “Als er kinderen betrokken zijn bij een overlijden dan is dat mijn grootste focus.” Dat komt voort uit haar eigen ervaring als jong meisje. Tot haar vijftiende maakt Talitha drie overlijdens mee. Ze verliest haar eerste vriendje, een vriendinnetje aan kanker en haar beste vriendin in een verkeersongeluk. Het patroon aan overlijdens in haar vroege jeugd maakt dat zij in haar werk goed weet hoe ze kinderen kan betrekken.
Zo ook de twee kindjes van vijf en acht jaar die een vader van net in de veertig, achterliet. “De hele week merkte ik dat de jongste toenadering zocht, terwijl de oudste zich terugtrok. Er gebeurde zoveel binnen hun gezin. Dat ging me aan het hart”, vertelt Talitha. “Als er kinderen in het spel zijn dan is de styling gericht op hen en niet zozeer op de mensen die komen. In dit geval moest ik de kindjes er goed bij betrekken.”
Tijdens de online condoleance van de jonge vader lieten nabestaanden zo’n achthonderd lieve woorden achter. “Een avond lang heb ik die stuk voor stuk doorgelezen en steekwoorden uitgeprint.” Samen met de kinderen schrijft ze de woorden waarin zij hun vader herkennen op grote bladen en hangt deze tijdens de ceremonie op. “Een onwijs mooie manier om hun vader te herdenken. Tijdens de dienst voelden de kinderen zich vrij om op kussens naast de kist te zitten en trots hun bladen aan mensen in de zaal te laten zien. Dat is het doel van mijn styling”, vertelt Talitha.
Gerust hart
Talitha beseft dat ze met haar werk het verdriet van mensen niet weg kan nemen. “Dat is niet ineens weg door een mooie uitvaart waarin alles samenkomt, maar ik neem nabestaanden bij de hand, sta ze bij en help mee.” Het is voor haar belangrijk dat zij mensen, ondanks hun pijn, met een gerust hart achterlaat. “Als dat gevoel er is, dan is het oké geweest.”
Lucie van den Oever fotografeert uitvaarten: 'Helpt bij de rouwverwerking'Lees ook