Kun je met je kinderen nog veilig naar het speelparadijs? En is het slim om een extra voorraad medicijnen in huis te halen voor een ziek gezinslid? De uitbraak van het coronavirus vraagt om maatregelen, maar hoever moet je daarin gaan?
De dokter weet raad: aan deze corona-tips heb je écht iets
LINDA.nl vroeg het huisarts Sylvia Sluis.
Staat de telefoon van huisartsen roodgloeiend nu het coronavirus officieel is vastgesteld in Nederland?
Sluis: “Bij ons valt het tot nu toe erg mee. Er hebben wel wat mensen gebeld die bijvoorbeeld onlangs in Noord-Italië zijn geweest of die wat griepverschijnselen hebben, maar er was geen aanleiding om te denken dat deze personen in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.”
De laatste dagen is er een enorme run op mondkapjes, handgel en andere ‘preventiemaatregelen’. Is dat zinvol?
“De belangrijkste voorzorgsmaatregel die je kunt nemen, is het wassen van je handen. Dat hoeft niet met handgel, maar kan ook gewoon met desinfecterende zeep. Op de site van het RIVM staat goed uitgelegd hoe je dit kunt doen. Mondkapjes zijn voor de gewone burger niet nodig. Wij hebben ze in de dokterspraktijk wel liggen – net als beschermende pakken – maar dat is puur uit voorzorg. Mocht er bij een van onze patiënten mogelijk sprake zijn van besmetting, dan kunnen wij daar direct naartoe.”
Dus naast het wassen van onze handen kunnen we niet veel doen?
“De besmetting van het coronavirus vindt voor het grootste deel plaats via handen, omdat je daarmee aan je eigen neus en mond zit. Het is dus slim om even een tissue te gebruiken als je neus kriebelt. En als je hoest of niest, doe dat dan in je elleboog. Verder komt het echt neer op een goede hygiëne en dus regelmatig handen wassen. ”
Zijn er plekken die je nu met kinderen beter kunt mijden? Bacteriewalhalla’s als speelparadijzen en ballenbakken, bijvoorbeeld?
“Nee hoor, ik zou ze gewoon bezoeken. De situatie is op dit moment niet zo penibel dat het zinvol is om plekken uit de weg te gaan. Het is in mijn optiek ook niet de manier om met deze situatie om te gaan.”
Wat als je een kind of partner thuis hebt met een kwetsbare gezondheid?
“Voor het coronavirus geldt hetzelfde als voor griep. Mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Net als mensen bij wie de weerstand ernstig verzwakt is of die hoogbejaard zijn. Voor hen is het dus extra belangrijk om zich aan die hygiënevoorschriften te houden, maar er zijn geen extra maatregelen van toepassing.”
Is het handig om een extra voorraad medicijnen te bestellen als je hiervan afhankelijk bent?
“Het is echt niet nodig om medicijnen te gaan hamsteren. Maar als je ervan afhankelijk bent, is het natuurlijk wél altijd zaak om je medicijnen op orde te hebben.
In hoeverre zijn hulpverleners, zoals huisartsen, voorbereid mocht het virus zich komende dagen snel verspreiden?
“We worden ontzettend goed op de hoogte gehouden door het RIVM. Via de mail krijgen (huis)artsen informatie, maar bijvoorbeeld ook instructies voor welke vragen we aan de telefoon moeten stellen als iemand zich meldt die het virus mogelijk heeft. We kijken nu van dag tot dag hoe de ziekte zich ontwikkelt, maar als het aantal besmettingen na het weekend niet enorm is gestegen, denk ik dat het wel losloopt. Aan de informatieverstrekking en voorzorgsmaatregelen ligt het in ieder geval niet. Het is echt goed geregeld allemaal.”