Het is een kwaal waar vooral vrouwen last van hebben, blijkt uit onderzoek: constant sorry zeggen. En uit nóg meer onderzoeken blijkt dat je daarmee moet stoppen.
Sorry, maar we zullen het uitleggen.
Het is een kwaal waar vooral vrouwen last van hebben, blijkt uit onderzoek: constant sorry zeggen. En uit nóg meer onderzoeken blijkt dat je daarmee moet stoppen.
Sorry, maar we zullen het uitleggen.
1. Je excuses zijn ongemeend
Vrouwen zeggen vaker sorry dan mannen en voor ons is het zelfs meer een stopwoordje geworden dan een welgemeend excuses. Dat ondervond wetenschapper Karina Schumann. Zo beginnen vrouwen vaker hun vraag (onnodig) met ‘sorry’ dan mannen. Volgens Schumann komt dit doordat vrouwen zich vaker wegcijferen dan het andere geslacht. Wij kiezen biologisch gezien altijd voor harmonie en verzorging. Voor de meesten is dit een manier om dat in stand te houden.
‘Bovendien zijn mannen bang om zwak over te komen’, schrijft Schumann. ‘Ze zijn minder geneigd om verantwoordelijkheid voor hun acties te nemen. Dat wil niet zeggen dat ze dat nooit doen. Wanneer mannen écht het idee hebben dat ze fout zitten, zullen ze net zo vaak sorry zeggen als vrouwen.’
2. Mensen verliezen hun respect voor je
Je dénkt het goed te doen, maar te vaak sorry zeggen is sociaal gezien niet handig. Psychotherapeut Beverly Engel zegt dat dit hetzelfde effect heeft als te veel complimenten uitdelen. Je denkt dat je jezelf neerzet als een leuk en zorgzaam persoon, maar je zendt juist het signaal uit dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Hierdoor worden je excuses ook minder betrouwbaar. ‘Het kan voor sommige mensen zelfs een soort toestemming zijn om jou slecht te behandelen, of misbruik van je te maken’, aldus Engel in haar boek The Power of an Apology.
3. Het is irritant
“Sorry, maar ik kom vanavond toch niet langs, ben een beetje moe”. Dat zo’n last minute app bloedirritant is, is zelfs wetenschappelijk bewezen. ‘Het spijt me’ zeggen terwijl je een relatie uitmaakt of plannen annuleert, kan ervoor zorgen dat de andere persoon zich slechter voelt of dat ze de afwijzende persoon moeten vergeven, voordat ze daar zelf klaar voor zijn.
4. Het is slecht voor je zelfvertrouwen
Researchers van dit onderzoek hielden een groep mensen in de gaten die bewust minder vaak sorry zouden zeggen. Mensen bij wie dit lukte, kregen meer zelfvertrouwen en voelden zich machtiger en oprechter in het leven staan. Fijn toch?
5. Excuses krijgen leidt niet tot beter gevoel
Als mensen sorry zeggen, leidt dat meestal niet tot een beter gevoel bij de benadeelde partij. Dat is de uitkomst van een experiment van psychologen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Excuses blijken nauwelijks te helpen om beschadigde relaties te herstellen. Ook al zou je denken dat je je beter voelt na het horen van ‘het spijt me’.
‘De verwachting dat excuses ons een beter gevoel zullen geven en ons zelfs slechte dingen kunnen laten vergeten, is overschat’, schrijft hoofdonderzoeker David DeCremer. Wel wil hij benadrukken dat de waarde van excuses ook wordt beïnvloed door andere factoren, zoals oprechtheid en compensatie.
Lees ook
Moet ik sorry zeggen tegen de vriendin wier vriend ik saai noemde? Dit adviseren jullie