Iedere stewardess die haar baan bij luchtvaartmaatschappij KLM dreigt te verliezen door de coronacrisis, krijgt de mogelijkheid te switchen naar werken in de ouderenzorg.
Hoe stewardess Valerie door corona overstapte van KLM naar de ouderenzorg
Voormalig KLM-stewardess Valerie Musson (46) maakte gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij de luchtvaartmaatschappij en loopt inmiddels enthousiast mee in een zorginstelling voor ouderen. “Het is net een vliegtuig, alleen dan met vaste passagiers”, vertelt ze vlak na haar ochtenddienst in de instelling.
Stewardess
Musson verhuisde op jonge leeftijd vanuit Maastricht naar de randstad voor haar werk. Toen haar toenmalige vriendje een baan kreeg aangeboden in Kaapstad, besloot ze het roer om te gooien. En zo begon ze in 2002 als stewardess bij KLM. “Ik zocht natuurlijk wél een luchtvaartmaatschappij die naar Kaapstad pendelde”, vertelt ze lachend.
Het bleek een goede keuze. “Het vliegleven is een aparte tak van sport. Dat past niet bij iedereen. Maar heb je dat uniform aan en zit ‘ie lekker, dan weet je dat het klopt. Vanaf dat moment vlieg je de hele wereld over en wordt er goed voor je gezorgd. Zo slapen we altijd in mooie hotels, maken leuke tourtjes en ontdekken continu nieuwe steden en culturen.”
Baanverlies
Het werk van Musson en haar KLM-collega’s kwam echter onder zware druk toen het coronavirus Nederland in zijn greep kreeg. “Door de crisis kwam ik thuis te zitten. In die maanden ontdekte ik hoeveel behoefte ik eigenlijk heb aan rust en regelmaat.” Toen haar yoga-instructeur vroeg wat haar nu écht gelukkig maakte, had Musson maar één antwoord: “Rust. Ik was – hoe leuk ik vliegen ook vond – toe aan een regelmatig leven, zonder jetlags en het constant inpakken van koffers.”
Dat was genoeg reden voor de 46-jarige om – net als 2400 van haar collega’s – gebruik te maken van de vrijwillige vertrekregeling die KLM aanbood. “Op mijn verjaardag klikte ik bij KLM op knop waarmee ik mijn vrijwillige vertrek, na zeventien jaar dienst, bevestigde.” Na dat beslissende moment, kreeg Musson het aanbod aan de slag te gaan in de ouderenzorg. KLM biedt dit aan samen met ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties aan, bij medewerkers die door corona werkloos dreigen te raken.
Lees ook
Stewardess Laura (25) had affaire met piloot (55): ‘Voel me schuldig naar zijn dochter’
Overstap
Voormalig stewardess Trudy Prins (66) is bestuurder bij de branchevereniging van zorgorganisaties. Daar ontstond het idee doordat KLM in andere situaties – zoals bij zwangerschappen – ook stewardessen ‘uitleende’ aan zorginstellingen. “Stewardessen zijn het gewend om onregelmatig te werken, zelfstandig beslissingen te nemen, in een team te functioneren en gastvrij te zijn”, vertelt Prins. “Daarnaast weten ze hoe ze met ‘moeilijke mensen’ om moeten gaan. Er is dus best veel overlap.”
Prins heeft al een aantal stewardessen voorgelicht over de overstap naar de zorg en daar wordt goed op gereageerd. “Het blijft verdrietig, want vliegen zit in je hart. Maar veel oud-stewardessen vinden de zorg ook een heel mooi vak. Sommigen hebben er zelfs al een achtergrond in.” Anderen kunnen een opleiding voor zij-instromers volgen.
Tekst gaat verder onder de foto
Trudy Prins.
Lees ook
Zingende stewardess brengt vrolijke – en belachelijk goede – noot tijdens vlucht
Ouderenzorg
Inmiddels werkt Musson in een zorginstelling in Amsterdam, op vijf minuten lopen van haar huis. En daar is ze maar al te blij mee. “Ik leer de bewoners steeds beter kennen. Het mooie is dat zorgcollega’s zien dat dat sociale aspect tussen vliegen en de zorg best goed overeenkomt. Eigenlijk doe ik hetzelfde als aan boord. Zo verzorg ik het ontbijt voor bewoners en loop een koffieronde met koekjes.”
Of Musson de rest van haar leven in de ouderenzorg wil blijven werken, is nog de vraag. “Ik ga per 1 december pas uit dienst bij KLM en word nu gedetacheerd in de ouderenzorg. Hiernaast volg ik ook nog een masteropleiding.” Er zijn in ieder geval een paar dingen aan het vliegen die ze niet zal missen. “Naast de nachtvluchten, ga ik het niet missen om mijn koffer bij thuiskomst drie trappen op te tillen. En van turbulentie ben ik eigenlijk ook niet zo’n fan”, sluit ze af met een knipoog.