We praten te weinig over onze donkere dagen, vindt Sophie Hilbrand. Aanstaande maandag presenteert ze ‘de Depressie Kennistest’ (BNNVARA), waarin ze met BN’ers in gesprek gaat over depressiviteit.
Met als doel: het taboe doorbreken.
We praten te weinig over onze donkere dagen, vindt Sophie Hilbrand. Aanstaande maandag presenteert ze ‘de Depressie Kennistest’ (BNNVARA), waarin ze met BN’ers in gesprek gaat over depressiviteit.
Met als doel: het taboe doorbreken.
De Depressie Kennistest is een test die depressiviteit bespreekbaar maakt. Iets wat erg belangrijk is volgens Sophie. “We leven nog steeds in een tijd waarin het de bedoeling is dat het goed met je gaat. Zo is het nog steeds niet vanzelfsprekend om te praten over je depressieve gedachtes.” En daar moeten we vanaf. “We denken allemaal: als ik de deur uitstap, moet het in ieder geval líjken alsof het goed met me gaat.”
Sophie kampte in 2012 zelf met een burn-out, waarover ze eerder al openhartig vertelde in het programma Sophie in de Mentale Kreukels. Die burn-out overviel haar toen ze vier weken na de bevalling van haar zoontje weer ging werken. “Ik had eerst nog het idee dat ik alles aankon, maar toen ik uiteindelijk twee programma’s tegelijk maakte en ook nog borstvoeding gaf, ging het mis”, vertelde ze ons vorig jaar. En dat ontkennende gedrag ziet Sophie regelmatig in haar omgeving.
Zo kent ze mensen die eigenlijk al hun hele leven regelmatig last hebben van depressieve gedachten, maar daar niet voor durven uitkomen. “Deze mensen trekken zich vaak in een moeilijke periode terug met de gedachte dat mensen dan niet met hen om willen gaan. Want alleen al het woord ‘depressie’, dat klinkt toch helemaal niet gezellig? Dat wil je niet hebben, want dat schrikt mensen af.” Begrijpelijk, volgens Sophie, die dat toentertijd zelf ook zo ervoer. “Ik heb het vrij lang ontkend, maar ik wil dat het juist interessant wordt om te zeggen dat je het gewoon niet volhoudt.”
Een burn-out wordt ook wel vergeleken met een lichte depressie, en daarom is Sophie naar eigen zeggen de juiste persoon om dit programma te presenteren. Volgens de presentatrice kan het al heel bevrijdend zijn om jezelf af en toe af te vragen: heb ik weleens depressieve gedachten? “Realisatie is heel belangrijk. Ben eerlijk tegen jezelf, want dat is uiteindelijk waar we in deze tijd het meest behoefte aan hebben: eerlijke verhalen. En daarnaast is het helemaal niet erg om soms een beetje ongelukkig te zijn. Dat is niet meer dan normaal en hoeft niet per se te betekenen dat je meteen depressief bent. Kutdagen en dipjes zijn echt iets anders dan een depressie.” Wat het verschil is, leer je in de test.
Voorafgaand aan de test zal Sophie onder anderen olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis, muzikant en journalist Aafke Romeijn, presentator Manuel Venderbos en model en presentatrice Christina Curry het hemd van het lijf vragen over hun ervaringen met een depressie. Daarnaast zullen ook onbekende mensen hun gedachtes delen en zal psychiater Robert Schoevers in de studio aanwezig zijn voor de nodige uitleg en toelichting.
Ook thuis kunnen de kijkers meedoen met de test. Benieuwd of jij de signalen van een depressie herkent? Kijken dan, aanstaande maandag 9 april, 21.25 uur, NPO 3.