Iedere dag beroven vijf mensen zichzelf van het leven in Nederland, dit zijn voornamelijk mannen tussen 40 en 70 jaar. Voor de podcast ‘113 met Sofie’ gaat Sofie (42) hierover in gesprek met onder meer Ronald Giphart en Splinter Chabot. Want waarom vinden mannen het eigenlijk zo moeilijk om over hun gevoel te praten en hoe kan hun omgeving hen daarbij helpen?
Sofie van den Enk: ‘Dit is een instapmodel podcast voor wie wil praten over de dood’
Meerdere depressies
Zelf heeft Sofie meerdere depressies gehad en (her)kent ze de donkerste gedachten. Ze was 21 toen er voor het eerst officieel een depressie bij haar werd vastgesteld. “Maar ik denk dat ik als kind ook al weleens zo’n periode heb gekend. Ik kan me nog heel goed het liedje Droeverig gevoel van Kinderen voor Kinderen herinneren. Ik herkende me hier enorm in en vond het wel troostend dat ten minste één iemand anders dezelfde gevoelens had.”
Splinter Chabot open over donkere momenten: 'De gedachte dat ik ermee kon stoppen was bevrijdend'Lees ook‘Ik wilde niet echt dood hè’
Inmiddels weet Sofie dat de donkere periodes bij haar horen: “Ik noem het graag ‘zijnsdepressies’, dat vind ik een mooie omschrijving. Er is geen duidelijke trigger voor nodig, het zit nou eenmaal in mij en komt in een soort golfbeweging eens in de zoveel tijd voorbij zeilen.” In de donkerste periodes dacht Sofie ook weleens aan de dood: “Als je in zo’n periode zit, waarvan je niet meer weet hoe je eruit moet komen, kan alleen al het eventjes denken aan de dood voelen als een vorm van verlichting. Het opent de gedachte aan een uitweg. Die natuurlijk niet in de vorm van de dood moet komen; het is een signaal dat je iets wilt veranderen aan het leven zoals het nu voor je voelt. Maar toch vind ik, even dat gedachtenluikje openzetten moet geen taboe zijn, maar het begin van een gesprek.”
Erover praten heeft Sofie enorm geholpen: “Praten over je mentale struggles is zo belangrijk en, hoe eng misschien ook, echt heel fijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst durfde uit te spreken, tegen mijn beste vriendin, dat ik weleens dacht aan de dood. Zij haalde even diep adem, ging er rustig voor zitten en zei ‘Oké, vertel’. Ze was nieuwsgierig, oordeelde absoluut niet en dat was fijn. Dat haalde direct de druk een beetje van de ketel.”
Charly verloor vader van haar kinderen aan zelfdoding: 'Vlagen van boosheid en onbegrip'Lees ookMannenpraatgroep
En nu gaat Sofie dus opnieuw in gesprek over dit onderwerp, met vier bekende Nederlandse mannen (Ronald Giphart, Splinter Chabot, Glenn Helder en Lucky Fonz III), een expert van 113 zelfmoordpreventie en twee oprichters van een mannenpraatgroep, waar ze ook een kijkje nam. “Het klonk zo krachtig en verbindend, maar ook nuchter. Het overkomt me haast nooit dat ik denk: was ik maar een man. Maar nu had ik dat toch bijna. Hah!” En mannen laten praten is een belangrijk doel van deze podcast. Sofie: “Ik hoop ook dat wij betere gesprekspartners worden, dat we durven nieuwsgierig te zijn naar hun donkere gedachten.”
Lach en een traan
Een vrij serieus onderwerp dus, maar zwaar wordt het allerminst: “Ik kan me enige weerstand voorstellen bij deze podcast, maar hoe serieus het onderwerp ook is, er is ook ruimte voor humor hoor, juist. Ronald Giphart vroeg dit op voorhand, of er ook gelachen mocht worden. Jazeker! En dat hebben we gedaan ook. Hard gelachen, maar ook een klein traantje gelaten samen.”
Heb je zelf gedachten over de dood, of maak je je zorgen om iemand? Praat erover. Dat kan anoniem via de chat op 113.nl, of door gratis te bellen met 0800-0113. Bij 113 is er altijd iemand voor je – dag en nacht; alle dagen van de week.
Serotoninetekort alleen niet dé oorzaak van depressie, maar antidepressiva blijven nuttigLees ook