Instagram-account Shit Model Management eist realistische modellenmaten. In een onderzoek bewijst het anonieme model het negatieve effect op de gezondheid van modellen.
Modellen reageren massaal op petitie tegen onrealistische maten
Haar petitie is inmiddels meer dan 13.000 keer getekend en modellen delen massaal hun verhaal.
Shit Model Management
Shit Model Management (160.000 volgers) is het beu dat de maten zo onrealistisch zijn en eist verandering. “Ik ben het zat om te zien dat mijn model-tegenhangers wegkwijnen door eetstoornissen vanwege de normen van ontwerpers”, schrijft het anonieme model in een Instagram-post. Het account, dat sinds 2016 bestaat en zich al eerder uitsprak over seksueel misbruik en racisme in de mode-industrie, richt zich nu op de vereiste modellenmaten. Met de start van een petitie wil ze de eisen versoepelen van maat 0-4 (30-32-34) naar op z’n minst 6-8 (36-38).
Onderzoek
In een klein onderzoek onder haar volgers, onder wie met name modellen, stelde Shit Model Management meerdere polls op om te vragen naar ervaringen. Daaruit blijkt onder andere dat 65 procent van 4481 van haar volgers een eetstoornis heeft gehad als direct gevolg van de verwachtingen die men als model van ze heeft. En dat bij 89 procent van 5132 modellen iemand uit de mode-industrie iets negatiefs heeft gezegd over hun lichaam. “Het is onrealistisch om modellen van ongeveer 1,80 meter lang te dwingen 52 kilogram te wegen. Het maakt ons kapot.”
https://www.instagram.com/p/CEfjvuBFyId/
Lees ook
Drugs, designers en drama: de echte wereld achter de modellenindustrie
Lou van Hooff
In respons delen modellen massaal foto’s van hun lichaam en hun verhalen, onder wie Lou van Hooff. ‘Ik weet dat ik dun ben. Ik weet dat het krankzinnig is om van mijn lichaam te eisen dat het nog dunner wordt. En toch, voor de standaard in de mode-industrie, word ik als “te groot” beschouwd. Ja, dat klopt. Ik kan geen shows lopen met mijn huidige maat, ook al ben ik 1,80 en heb ik volgens mijn BMI al ondergewicht’, schrijft ze.
https://www.instagram.com/p/CEi7CUEhsn1/?hl=nl
Niet in vorm
Eén van de eerste confrontaties met de strikte maateisen was bij Van Hooffs eerste modellenbureau. “Mijn agent liet weten dat er een mogelijkheid was voor mij om naar Tokio te gaan, maar daarvoor moest ik wel 54 kilo wegen.”
Later sloot ze zich aan bij een ander modellenbureau waar de maten minder van belang zijn, voor het bureau tenminste. “Aan het begin van mijn carrière daar, zat ik heel dicht op de straight size-maten. Mijn heupomtrek was 91 centimeter. Ik had een heel goede casting; ze waren enthousiast en hadden het over allerlei grote merken. Toen uiteindelijk mijn setcard werd gegeven waar mijn heupmaat opstond, zeiden ze: ‘O, maar ze moet wel in vorm komen’.” Nadat haar bureau weigerde dat ze zou afvallen, hoorden ze niets meer.
Lees ook
Dit lingeriemerk huurt modellen in zonder ze te zien: ‘Ik kies ze om hun verhaal’
Product
Gelukkig voor Van Hooff waakt haar modellenbureau over haar gezondheid, maar dat neemt niet weg dat de maten in de industrie behoorlijk wat druk opleveren. “Als je continu in een omgeving zit waar je gewicht, maten en uiterlijk niet goed zijn of verbeterd moeten worden, of als je ziet dat dunnere modellen grote klussen boeken, dan maakt je modellenbureau niet veel uit. Als de rest van de industrie niet diezelfde stap wil zetten, heeft het geen zin.”
“Er wordt gevraagd om je lichaam letterlijk als product te zien dat jij verkoopt, en dat alle uitspraken over je lichaam niet gekoppeld zijn aan jou als persoon”, vertelt Van Hooff. “Maar dat is ongelooflijk moeilijk, het is vrijwel niet mogelijk. Hoe zeer je die objectiviteit en professionaliteit probeert te behouden om jezelf te beschermen, op een gegeven moment hakt het erin.”
Van eetstoornissen tot onzekerheid
De discussie over maten in de modellenindustrie is niet nieuw, legt Van Hooff uit. “Er zijn altijd mensen geweest die kritiek hebben geuit, bijvoorbeeld op de heroine chic-trend in de 90’s. Het is om die reden geen nieuwe oproep, maar omdat we nu in een tijd zitten waar veel activisme weer oplaait en steeds meer curvy en plussize-modellen ook een kans krijgen om grote jobs te boeken, merk je dat dit toch weer serieuzer wordt genomen.”
Van Hooff vindt de petitie van Shit Model Management erg belangrijk. “Ik hoop dat het meer aandacht krijgt. Ik kan binnen mijn directe modellenomgeving niemand opnoemen die geen problemen heeft met zijn/haar lichaam of met eten. Dat gaat van eetstoornissen tot onzekerheid.”
Lees ook
Model schrijft column: ‘Mijn botten staken uit en ze vonden me nog steeds te dik’