Sekswerkers mogen hun werk (nog) niet uitvoeren vanwege het coronavirus. Belachelijk, vindt Caressa Hoppenbrouwers (26), eigenaar van seksclub Mayfair.
“Het gebeurt nu illegaal, zonder dat er aan enige hygiënerichtlijn wordt voldaan.”
Sekswerkers mogen hun werk (nog) niet uitvoeren vanwege het coronavirus. Belachelijk, vindt Caressa Hoppenbrouwers (26), eigenaar van seksclub Mayfair.
“Het gebeurt nu illegaal, zonder dat er aan enige hygiënerichtlijn wordt voldaan.”
Sekswerkers willen weer aan de slag, maar als het aan de overheid ligt gebeurt dat pas weer per 1 september. Een maatregel die voor veel financiële onzekerheid zorgt onder de sekswerkers. Daarom schreven zij in mei al een brandbrief aan het kabinet, waarin ze onder andere het ontbreken van financiële steun aankaartten.
Reactie op de brandbrief bleef uit, en omdat de sekswerkers per 15 juni al aan het werk willen, presenteert SekswerkExpertise vrijdagochtend tijdens de persconferentie een protocol voor sekswerkers. Dit protocol is gebaseerd op de bestaande protocollen van andere contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures. Belangrijk onderdeel van het protocol is een gezondheidscheck voor klanten en sekswerkers. In het protocol staan andere hygiënerichtlijnen, waaronder het verschonen van linnengoed.
Hoppenbrouwers vindt het goed dat er een protocol is gemaakt voor sekswerkers, al werden de genoemde hygiënerichtlijnen in haar seksclub altijd al nageleefd. Of ze denkt dat deze persconferentie zin heeft? “Nee, ik krijg het idee dat ze helemaal niet willen dat we open gaan. Al langere tijd niet, hoor. Ze maken het ons door de continu veranderende en extra richtlijnen steeds lastiger.”
“Begrijp me niet verkeerd. Dat de overheid het zo veilig mogelijk probeert te houden, is op zichzelf natuurlijk goed. Maar ze snijden zichzelf hiermee in de vingers. Door de boel dicht te gooien en deze meiden niet tegemoet te komen met een uitkering, ontstaat er – al dan niet gedwongen – illegaliteit zoals afspreken bij de klant thuis. Een onhygiënische en soms gevaarlijke situatie die ook de meiden liever niet willen. Waarom ze het dan toch doen? Ook zij moeten in hun levensonderhoud worden voorzien.”
En die situatie vindt ze hard. “Iedereen wordt aan alle kanten geholpen, behalve de meisjes die dit werk doen. Ze krijgen geen euro, terwijl ze netjes hun belasting op tijd betalen. En wij kunnen ook niet vijftig meiden onderhouden als er niks binnenkomt.”
Om de meisjes toch een beetje tegemoet te komen, helpt Hoppenbrouwers ze met het opmaken van een nieuw cv en verstrekt ze leningen. “Zo kunnen ze hun huur betalen. We zetten ze niet op straat.”
Of het terecht is dat sekswerk nu (gezien het besmettingsrisico) niet mag, vindt Hoppenbrouwers lastig te zeggen. “Het is een beetje dubbel. Natuurlijk is het hebben van sex niet helemaal coronaproof. Maar ik kom net bij de fysiotherapeut vandaan en die kraakt mijn rug ook zonder handschoentjes of mondkapje.”
Toch is Hoppenbrouwers niet bang voor de gevolgen van corona in sekswerkland. “Natuurlijk zit de schrik er nog goed in en zullen we dat ook vanaf 1 september merken in onze nachtclub. Maar prostitutie is niet voor niks het oudste beroep ter wereld. Een pandemie zal dat niet veranderen. Zo wel, dan hebben we met z’n allen een heel groot probleem. Want zonder deze vrouwen lopen er heel wat meer gefrustreerde mannen rond. Het wordt tijd dat we deze meisjes credits geven in plaats van ze te downgraden.”
Lees ook
Sekswerkers laten letter Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tatoeëren
In de serie ‘(On)gewone Sex’ van LINDA.originals duikt seksjournalist Marith Iedema in de wereld van sex, liefde, relaties, monogamie en aanverwante zaken. Ze spreekt met onder anderen Kyra (25), die een suikeroom heeft. “Mijn grens begint bij 800 euro per date”: