Op een dag weet je het: geen shampoo meer voor mij. Sanne Verhoef leeft inmiddels vijfenhalf jaar zonder shampoo (en zeep). Wat komt daar allemaal bij kijken?
Ze vertelt over het proces en deelt haar waslijst aan alternatieven.
Op een dag weet je het: geen shampoo meer voor mij. Sanne Verhoef leeft inmiddels vijfenhalf jaar zonder shampoo (en zeep). Wat komt daar allemaal bij kijken?
Ze vertelt over het proces en deelt haar waslijst aan alternatieven.
Verhoef schrijft op haar blog Het Grote Groene Geluk over haar shampooloze leven. Tijdens de thuisisolatieperiode schoot het aantal bezoekers ineens omhoog. Verhoef: “Het lijkt wel alsof iedereen ineens dacht, dit is hét moment. Dat klopt ook wel, wennen aan shampooloos haar doe je het best tijdens een vakantie of dus in een langere periode van thuiswerken.” Zelf pakte ze het vijf jaar geleden precies zo aan. Na een slechte verfbeurt bij de kapper was ze haar kapsel zó zat dat ze van de een op de andere dag stopte met shampoo.
“Ik las toen al een tijdje online artikelen over de ‘No Poo’-methode. Mijn haar was snel vet en mijn hoofdhuid raakte snel geïrriteerd, het was altijd gedoe. Wat ik ook deed, het werd alleen maar erger. Na die kappersafspraak ging de knop om. Ik dacht, als mijn haar nu toch al stom zit kan die vettigheid er nog wel bij. Vlak daarna had ik een paar weken vakantie. Dat gaf me tijd om eraan te wennen. Misschien zagen mensen na de vakantie mijn vettere haar wel, maar ik heb nooit commentaar gekregen.”
Je haar wassen met enkel water is voor veel ‘No Poo’-ers het doel, maar daar doet Verhoef niet aan: de boel wordt bij haar dan veel te droog en stug. Ze wast haar lokken nu vooral minder vaak dan vroeger, en expres minder schoon. “Met shampoo was je al het vet uit je haar, waardoor je hoofd dat snel opnieuw produceert omdat het alle bescherming kwijt is. Dan heb je dus wéér vet haar na twee dagen. Ik houd het liever op een natuurlijke tussenbalans: mijn haar wordt nog wel vet, maar een stuk minder snel dan eerst. Van zichzelf heeft het nu ook een betere structuur.”
Na een halfjaar testen ontdekte Verhoef steeds meer natuurlijke alternatieven die werken. Momenteel reinigt ze haar haardos het liefst met afgekoelde groene thee (voor stevigheid en voller haar) of biologisch appelsap, aangelengd met warm water (voor zachter en gladder haar). Sport ze? Dan komt daar een extra water-wasbeurt bovenop.
De afgelopen jaren zijn al veel producten de revue gepasseerd: Indiaas shikakai poeder, eigeel, water met een scheutje azijn of water uit een blik bonen of kikkererwten. “Om de zoveel tijd lees je weer iets nieuws en probeer je het maar gewoon. Experimenteren is leuk, maar het moet wél gemakkelijk blijven. Shikakai poeder is bijvoorbeeld niets voor mij: daar moet je eerst zelf een prutje van maken, waardoor je halve kamer al snel helemaal onder zit. Dat is te ingewikkeld.”
De weelderige haardos van Sanne
De aanhouder wint en vindt vanzelf een alternatief dat bij hem of haar past. Omdat Verhoef inmiddels de slag te pakken heeft, besluit ze zelfs voor haar bruiloft geen uitzondering te maken. “Op onze trouwdag wilden we ervoor zorgen dat alles echt bij ons paste. Het zou voor mij heel raar aanvoelen om ineens bij een reguliere kapper te zitten, vol in de shampoo en met dikke lagen make-up. Ik ben heel blij dat ik het zo heb gedaan. Volgens de kapster ging het ook prima: ze vond dat mijn haar lekker veel structuur had, het gleed niet meteen de knot uit.”
Lees ook
Waarom je volgens deze haarstylist nu zou moeten stoppen met haren wassen
Tijdens dit shampooloze bestaan is ook het gebruik van zeep geschrapt bij Verhoef. Douchegel of badschuim vind je al een aantal jaar niet meer in haar badkamerkastje. “Dat wat ik in mijn haar doe, spoelt natuurlijk over me heen. Verder gebruik ik niets, op eens per maand een scrubbeurt na. Ik hield sowieso al niet van sterke geurtjes in allerlei douchegels. Dus toen de fles opraakte heb ik gewoon nooit meer een nieuwe gekocht. Bevalt prima.”
Haar handen wast Verhoef nog wel met zeep. “Natuurlijk doe ik dat, zéker tijdens de pandemie. Sowieso vind ik het prettig om na het toilet of het verschonen van de kattenbak gewoon mijn handen te wassen. Wel graag met een stuk zeep, niet zo’n pompje.”
Twijfel je over een leven zonder shampoo? Dan tipt Verhoef om daar rustig de tijd voor te nemen. Een vakantie is een goed moment, maar het hele proces is niet in drie weken tijd gepiept. Je hoofdhuid moet eraan wennen en je moet zelf actief meerdere dingen testen om uit te zoeken wat werkt voor jou. Het kost tijd en een kant en klaar stappenplan bestaat niet, bevestigen ook Alieke van Zijl en Cathelijne van den Bercken. Zij zijn allebei al jaren ‘bekeerd’ en delen graag hun ervaringen. Van Zijl: “Een aantal jaar geleden kreeg ik kale plekken en was mijn haar heel slap en futloos. Inmiddels heb ik meer volume in mijn haar en zelfs een beetje slag. Ik ben hier zeer over te spreken. Iedereen reageert verbaasd als ik vertel dat ik mijn haren niet was. Je ziet en ruikt het niet. Zelfs de kapper voelt het niet aan mijn haar. Twee keer per jaar krijg ik highlights, dat zijn de enige keren waarbij ik echt shampoo moet gebruiken.”
Van den Bercken voegt hieraan toe: “Voor mij heeft dit alleen maar voordelen. Ik spoel minder rommel het riool in, ik hoef minder vaak te wassen, heb geen roos meer en hoef geen flessen mee te slepen tijdens mijn reizen. Het duurde even voor ik een goede routine vond, maar nu gebruik ik eens per week een masker van rhassoulklei, soms afgewisseld met een eimasker. Mijn haar is voller en heeft ook slag gekregen, terwijl het daarvoor vrijwel steil was.”
Vind je helemaal shampooloos een te grote uitdaging? Je kunt ook starten met een tussenstap. Verhoef: “Koop bijvoorbeeld eens een shampoobar met minder chemicaliën. Zo went je haar geleidelijk al een beetje aan een andere behandeling.”
Lees ook
Je haar zo min mogelijk wassen tijdens thuisisolatie: zo vergaat het redacteur Verena