Sanne (33) is 29 jaar oud wanneer ze de diagnose autisme krijgt. Ze stopt met haar baan en loopt vast. Via uitzendbureau AutiTalent vindt ze werk dat bij haar past.
Sanne wil dat vooroordelen over autisme de wereld uitgaan, vertelt ze aan LINDA.
Sanne (33) is 29 jaar oud wanneer ze de diagnose autisme krijgt. Ze stopt met haar baan en loopt vast. Via uitzendbureau AutiTalent vindt ze werk dat bij haar past.
Sanne wil dat vooroordelen over autisme de wereld uitgaan, vertelt ze aan LINDA.
“Ik liep helemaal vast en ik had even geen baan”, zegt ze over de periode waarin autisme wordt gediagnostiseerd bij haar. “Ik had het gevoel alsof ik had gefaald, omdat ik wel een universitaire opleiding had afgerond en ik vond dat ik het dus beter zou moeten kunnen doen. Na de diagnose ga je in een soort rouwproces. Het voelde alsof ik niet meer kon doen wat ik wilde, en ik wist ook niet wat ik wilde. Daar ben ik gelukkig uit gekomen.”
Ze stuit op AutiTalent, een uitzendbureau voor mensen met autisme. “Zij helpen met het zoeken naar een baan. Ze hebben veel connecties. Ook kunnen ze helpen bij een motivatie schrijven en gaan ze mee naar het sollicitatiegesprek. Dat is voor mij niet per se nodig, maar ik heb verhalen gehoord van mensen die moeite hebben met gesprekken en daardoor niet worden uitgenodigd voor een volgend gesprek, omdat ze niet een goed beeld neerzetten. En dat terwijl ze echt goed kunnen functioneren als je ze binnen hebt.”
Heb je een baan gevonden, dan krijg je ondersteuning van een relatiemanager van AutiTalent. “Die helpt om je aan het werk te houden. Daar kun je alles aan vragen. Het hoeft niet, maar je kan altijd bij de relatiemanager terecht. Die houdt ook contact met de leidinggevende.”
Sannes broer Paul (32) vond geen werk door autisme: 'Ik ga hem nu inwerken'Lees ookVeel mensen met autisme hebben moeite met het vinden van een baan. Er bestaan nog veel vooroordelen over autisme, merkt ook Sanne. “Bedrijven hebben het idee dat het moeilijk is om samen te werken met iemand met autisme. Mensen denken snel aan niet sociaal en heel rigide zijn. Dat is bij mij helemaal niet het geval. Het verschilt heel erg als je autisme hebt. Ik heb het vooral intern. Ik ben bijvoorbeeld snel overprikkeld, je ziet het niet aan mij. Andere mensen merken het op andere manieren. Mensen met autisme willen ook een sociaal leven, maar dan is het misschien op een andere manier ingericht.”
Sanne is heel open over haar autisme. “Ik vind het belangrijk dat mensen het weten. Dan kunnen ze er rekening mee houden, net zoals ik ook rekening met anderen probeer te houden. Het ligt eraan hoe je ermee omgaat, maar het kan soms best zwaar zijn. Je sociale leven, het huishouden, alles kost wat extra energie.”
Birsen (37): 'Niet erg om autisme te hebben, maar wél dat mensen je anders behandelen'Lees ookZelf is Sanne via AutiTalent werkzaam bij Alliander. “Mijn leidinggevende had iemand op gesprek die alle eventuele antwoorden had uitgeschreven en ging voorlezen. Ze dachten dat het niet helemaal zou zijn wat ze zoeken. Maar toen ze het verhaal van die persoon wisten, hebben ze hem een kans gegeven. De vragen zijn van tevoren gemaild, zodat hij het gesprek met iets minder moeite zou doen.”
In de praktijk blijkt het geen enkel probleem te zijn om samen te werken met iemand met autisme, vertelt Sanne. “Bij bepaalde punten is mogelijk ondersteuning nodig, maar als je dat doet, dan kan het hartstikke goed. Als je niet echt in aanraking komt met mensen met autisme is het een vreemd iets. Het lijkt een ver-van-mijn-bedshow. Als je iemand kent met autisme denk je: zo boeiend is het niet.”
Sanne vindt het belangrijk dat het taboe rondom autisme wordt doorbroken. “De vooroordelen die er zijn, moeten de wereld uit. Mensen die neurodivers zijn, moeten zich gehoord voelen. Ik zit in het medewerkersnetwerk van Mission Possible. Dat is voor mensen met een arbeidsbeperking in de brede zin van het woord. Daar hebben ze een vertakking voor mensen met autisme. We hebben een groepje mensen die allemaal autisme hebben die af en toe bij elkaar komen. We kunnen sparren over hoe je bepaalde dingen kan oplossen.”
Ze heeft een platform opgericht voor en door vrouwen met autisme: Autismij. “Hier wil ik de verbinding maken met andere vrouwen met autisme, met als doel het uitwisselen van ervaringen. Tips en tricks om elkaar verder te helpen. Ik maak ook een podcast over (mijn) mentale gezondheid. Daar krijg ik veel leuke reacties op van vrouwen én mannen, dat het heel herkenbaar is. Veel mensen lopen tegen hetzelfde ding aan. Het is fijn dat je weet: ik ben niet de enige.”
Eugenie heeft zes kinderen en autisme: 'Ben niet altijd de moeder en vrouw die ik wil zijn'Lees ook