In de podcastserie ‘Over Spel‘ gaat Carolien Borgers op onderzoek uit: hoe zijn we in ons monogame ideaal beland? Wat levert het ons op en hoe zit het met andere opties?
ln deze eerste aflevering staat ‘romantiek’ centraal.
Romantiek
Van de ruim 238 maatschappijen waarin mensen leven, zijn er slechts 43 monogaam. De kans dat je in een monogame relatie te maken krijgt met overspel ligt tussen de 40 en 70 procent. En tóch heeft onze samenleving het monogame ideaal als uitgangspunt. Onze films, boeken en verhalen over liefde, denken vanuit monogamie. Natuurlijk gaat het weleens over polyamorie of open relaties, maar die worden vaak nog gezien als uitzondering op de regel.
“Maar hoe valt die 40-70 procent kans op overspel nog te rijmen met het idee van de romantische liefde?”, vraagt Carolien zich af. “Dat romantische ideaal waarin twee mensen hun hele leven bij elkaar blijven, zoals zwanen dat doen.” Nou, think again. Dát concept wordt professioneel onderuit geschoffeld door een van de experts die Carolien spreekt. “Zwanen blijken dus monogaam te zijn aan hun territorium, niet aan een partner. Praktisch? Ja. Romantisch? Nee.”
Sowieso lijken we een verkeerd beeld te hebben van wat monogamie inhoudt. En wat hebben SOA’s precies met ons monogame ideaal te maken? Je hoort het in aflevering 1 van ‘Over Spel’, hierboven te beluisteren of via jouw favoriete podcastkanalen.
‘Over Spel’
Na Over Haar en Over Tijd is Carolien dus terug met een derde podcast voor LINDA.: Over Spel. In vier afleveringen gaat Carolien op zoek naar antwoorden op al haar vragen over liefde, jaloezie, verlangen en romantiek. Hiervoor spreekt ze wetenschappers, sociologen én ervaringsdeskundigen over relaties en alle vormen waarin die kunnen bestaan.
“Mijn eerste relatie van zeven jaar was monogaam, de relatie daarna was open en duurde ook zeven jaar”, vertelt Carolien. “Na die twee relaties was ik wat betreft de ideale relatievorm het spoor bijster. In deze podcast onderzoek ik aan de hand van mijn eigen ervaringen hoe je een samenzijn nou zo kan indelen, dat er aan de ene kant geen verveling (monogamie), en aan de andere kant geen gekmakende jaloezie (open relatie) ontstaat.”