Eén op de vijf twijfelende Nederlanders blijft vanwege de financiën tóch bij hun partner. Zo’n 23 procent zegt bang te zijn het financieel niet alleen te redden.
Dat blijkt uit onderzoek van Mediumchat.nl onder meer dan 1.300 respondenten.
Eén op de vijf twijfelende Nederlanders blijft vanwege de financiën tóch bij hun partner. Zo’n 23 procent zegt bang te zijn het financieel niet alleen te redden.
Dat blijkt uit onderzoek van Mediumchat.nl onder meer dan 1.300 respondenten.
Opvallend aan de cijfers uit het onderzoek is dat het grootste gedeelte van deze groep de leeftijd 36 tot en met 45 jaar heeft. Onder de 26- tot 35-jarigen is de angst voor financiële zelfredzaamheid minder, al zijn zij wel bang geen nieuwe woonruimte meer te vinden.
Bij het lezen van deze resultaten was geldexpert Hanneke van Onna enigszins opgelucht. Eindelijk werden haar jarenlange vermoedens bevestigd. Al is de ontwikkeling op zichzelf natuurlijk zorgelijk. Zelf scheidde ze jaren geleden van de vader van haar drie kinderen. “Op het schoolplein kwamen allerlei vrouwen naar me toe: ‘Jemig, wat jij doet zou ik ook wel willen. Maar ik kan dat niet financieel’.”
In haar eigen scheiding speelde dit geen rol. “Mijn instelling is: als het niet gaat, dan gaat het niet meer. Dan vind ik daarin financieel wel een weg.” Al werd die zoektocht naar financiële onafhankelijkheid haar niet altijd makkelijk gemaakt. “Ik kwam bij een advocaat die op denigrerende toon zei: ‘Ja mevrouwtje, u kunt het beste bij uw partner blijven’. Woedend was ik.”
Naar verwachting zal de inflatie nog wel even aanblijven. Dat betekent weinig positiefs voor stellen die willen scheiden. “Door de inflatie zijn wij vrouwen genoodzaakt langer bij onze partner te blijven dan heilzaam is. Nu ben ik helemaal geen voorstander van scheiden. Ik zou het iedereen afraden. Zowel op mentaal, fysiek als financieel vlak is het een traumatische ervaring”, zegt Van Onna. “Maar voor coronatijd was het financieel gezien nog een optie om uit elkaar te gaan. Inmiddels wordt die mogelijkheid je ontnomen. Scheiden zal er niet makkelijker op worden. Dat vind ik wel pittig.”
Wat raadt zij vrouwen in soortgelijke situaties aan? “Ik predik financiële onafhankelijkheid, dus: sta op voor jezelf, je dromen en je vrijheid. Als je dat doet, dan valt het op z’n plek.” Volgens Van Onna betekent dat: in actie komen. “Ga werken, ook al is het een paar uur meer. Het werk ligt op straat op dit moment. Of ga goedkoper huren. In ieder geval is het belangrijk te beseffen dat je het met minder moet doen als je uit elkaar gaat. Daartegenover staat dat je wel je vrijheid hebt.”
Daarnaast vindt zij dat er meer aandacht moet komen voor duurzaamheid in relaties. Onderzoeken hoe je het toch weer leuk kunt hebben samen. “Vanuit de naoorlogse taferelen was de norm om bij elkaar te blijven. Nu lijkt die norm te zijn verschoven naar scheiden. Als het even niet botert, scheiden mensen al snel. Wat mij betreft mogen we meer onderzoeken hoe je toch een goed leven kan hebben samen.”
Geldexpert Hanneke van Onna over nieuw boek 'Geldgeheim': 'Simpele stappen om vandaag nog te beginnen'Lees ook