Huil jij weleens na een orgasme? Je bent niet de enige. 46 procent van de vrouwen laat soms een traantje na de sex.
En dat heeft meestal niks met de sex zelf te maken, legt seksuoloog en Married at First Sight-expert Eveline Stallaart uit.
Huil jij weleens na een orgasme? Je bent niet de enige. 46 procent van de vrouwen laat soms een traantje na de sex.
En dat heeft meestal niks met de sex zelf te maken, legt seksuoloog en Married at First Sight-expert Eveline Stallaart uit.
Dit artikel is onderdeel van LINDA.dossier Orgasme. Meer weten?
Bijna de helft van alle vrouwen huilt weleens na een orgasme of gewoon na het einde van de seks. Het heeft zelfs een naam: postcoïtale dysforie (pcd). Ook bij mannen komt het voor, maar daar zijn volgens Stallaart geen cijfers van.
Huilen na een orgasme kan verschillende oorzaken hebben, positief en negatief. “Vaak heeft het huilen niet echt iets met de sex zelf te maken. Het is geen uiting van pijn of ongenoegen. Je hebt het niet onder controle.”
Bij een ‘negatieve’ oorzaak wordt vaak een emotionele ervaring uit het verleden getriggerd. Dat hoeft niet per se een negatieve seksuele ervaring te zijn, maar het kan van alles zijn. “Op een of andere manier hebben mensen die gebeurtenis dan gekoppeld aan seksualiteit of intimiteit.”
Sex is iets heel intens, legt Stallaart uit. “Je bent heel kwetsbaar. Op zo’n moment kunnen flashbacks of herinneringen zich aan je opdringen. Dat kan somberheid en verdrietige gevoelens met zich meebrengen.”
Zo’n huilbui kan vijf minuten duren, maar ook tot twee uur aanhouden. Je hoeft je op dat moment niet per se zorgen te maken, zegt de seksuoloog. “Mocht het vaker voorkomen, dan moet je jezelf wel afvragen of je er iets mee moet.” Je kunt dan eventueel ook hulp zoeken bij een psycholoog.
Maar het is absoluut niets ergs, benadrukt ze. “Het is eigenlijk een soort verwerking van heftige gevoelens. Het is iets wat er mag zijn. Het hoort een beetje bij het leven.”
Seksuoloog Eveline Stallaart over menstruatie masturbatie: 'Het neemt de pijn weg'Lees ookOok kan het huilen een soort ontlading zijn. “Een orgasme is een ontzettende ontlading, op emotioneel vlak kan je dat ook voelen. Er komen heel veel verschillende hormonen vrij, waaronder oxytocine en endorfine. Die boost aan hormonen kan resulteren in een enorme ontlading in de vorm van huilen. Soms snap je dan misschien niet waar dat vandaan komt, maar het het heeft te maken met opgebouwde energie en spanningen die loskomen.”
Hoog sensitieve mensen hebben dit over het algemeen vaker, legt Stallaart uit. “Zij beleven die bijzondere connectie tijdens dat moment vaak extra intens.” Ook vrouwen in de overgang laten vaker een traantje na de sex. “Dat komt door de veranderende hormoonhuishouding.”
Neuroloog over geheugenverlies na orgasme: ‘Migrainepatiënten zijn er gevoelig voor’Lees ookSoms is er sprake van tranen van geluk. “Dit noemen ze ook wel crymaxing (in plaats van climaxing). Omdat je je zo fijn en lekker voelt, moet je huilen van de intensiteit.”
Hoewel mannen dit dus ook kunnen ervaren, komen er bij hen ook andere hormonen vrij tijdens een orgasme: onder andere hormonen die slaap opwekken. “Dus als die dan overrulen val je gewoon lekker in slaap. Vrouwen voelen zich weleens beledigd als de man in slaap valt, maar daar kunnen ze eigenlijk niks aan doen”, lacht Stallaart.
Maar wat doe je dan als je partner ineens begint te huilen na de sex? “Niet te veel vragen stellen”, adviseert ze. “Je partner weet zelf waarschijnlijk ook niet waar het vandaan komt. Ik denk dat het goed is om te knuffelen en te troosten. Later kun je het bespreken. Als diegene het dan niet weet, is dat ook oké. Koppel het echt los van de sex en vat het niet persoonlijk op.”
Dit artikel is onderdeel van LINDA.dossier Orgasme. Meer weten?
Lieke is seksualiteitscoach en heeft vaginisme: 'Sex draait niet alleen maar om penetratie'Lees ook