De ernst van het coronavirus lijkt sommige Nederlanders volledig te ontgaan. Onder hen bevinden zich ook veel pubers – tot grote frustratie van hun ouders.
Pubers en een pandemie, niet de állerbeste combi: 6 x tips om wél tot ze door te dringen
Wat kun je als ouder nu doen om pubers duidelijk te maken dat het coronavirus een serieuze zaak is? LINDA.nl spreekt erover met kinder- en opvoedcoach Mariette Dietz en ervaringsdeskundige Manou van Mierlo (49).
Pubers
Manou heeft twee puberzoons (15 en 19). Ze blijven zo veel mogelijk binnen en houden zich aan de adviezen van de overheid. Maar volgens Manou onderschatten ze het coronavirus nog wel eens. “Eén van hen wilde vorige week met zijn vrienden naar de McDrive. Dat moesten we hem verbieden. Dat snapte hij wel, maar hij had het er ook moeilijk mee.”
“Mijn oudste zoon zei laatst dat besmette mensen boodschappen moeten kunnen doen met een mondkapje. Zelf zie ik liever dat die mensen binnen blijven en vragen om hulp. Hij reageerde daarop met: ‘Ik denk dat als ik corona krijg, er écht geen vriend boodschappen voor mij gaat doen.’ Waarop ik zei dat er dan vast wel iemand anders was. ‘Het boeit hen niet, en mij ook niet eigenlijk’, antwoordde hij. Dat baarde me wel zorgen.”
Lees ook
Positief (corona)nieuws: 95-jarige Italiaanse vrouw genezen van virus
Coronavirus
Volgens kinder- en opvoedcoach Mariette Dietz is deze pandemie moeilijk te begrijpen voor tieners. “Het is te ver weg”, vertelt ze LINDA.nl. “Ze hebben minder met dood te maken gehad dan volwassenen, denken ze dat ze onaantastbaar zijn en schatten gevolgen niet goed in.” Dat heeft te maken met de puberbrein, dat vooral ingaat op impulsen. Volgens Dietz is het aan ouders om daar toezicht op te houden.
Het helpt volgens de haar ook niet mee dat volwassenen in groepen de natuur bezoeken. “Dan denken pubers al gauw: waarom zou ik dat niet doen met mijn vrienden?” We moeten pubers ook niet onderschatten, want ze weten volgens Dietz wel veel af van het coronavirus. “Dat zien ze allemaal voorbijkomen in filmpjes op sociale media. Vaak helpt humor om zulke informatie goed over te brengen bij pubers, dus dat zoeken ze op.”
Lees ook
We zijn massaal aan het videobellen geslagen: dit zijn daarvoor de beste apps
Tips
Voor ouders van pubers die de ernst van het coronavirus nog niet inzien, heeft de opvoedcoach zes tips.
1. Het is een leerproces
Dit is voor pubers ook een leerproces, leg daarom zo veel mogelijk uit. Schroom niet om met ze over het coronavirus te praten.
2. Erken, begrijp en stel gerust
Erken dat deze situatie lastig is en toon begrip tegenover je kind. Stel daarnaast gerust; dit duurt niet voor altijd.
3. Preek niet, maar informeer
Bespreek feiten en cijfers en geef je kind de ruimte om zelf conclusies te trekken. Ze moeten zichzelf bijvoorbeeld afvragen of het wel verstandig is om af te spreken, of dat videobellen voor nu misschien beter is.
Lees ook
Jongerenpartijen CDA, D66 en CU: geef studenten uitstel van betaling collegegeld
4. Gun elkaar ruimte
Je best doen om het thuis éxtra gezellig te maken is goed, maar heeft je puber daar geen behoefte aan moet dat ook kunnen. Help daarnaast meedenken hoe ze hun tijd in kunnen vullen.
5. Stel grenzen
Als je kind wil hangen met vrienden en alle adviezen negeert, laat dan weten wie de regie heeft in huis. Jij bent ouder en hoe groot je kind ook is: zolang het bij jou in huis woont houdt het zich aan jouw regels.
6. Laat los
Als écht niks werkt; probeer het een beetje los te laten. Raak niet in paniek. Je hebt je best gedaan en je kan pubers nu eenmaal niet meer vastbinden. Kijk naar waar je wél invloed op hebt; geef het goede voorbeeld en blijf in gesprek.