Coco (35) woont in Japan als ze tijdens het jaarlijkse bevolkingsonderzoek ontdekt dat ze HPV heeft, met grote kans op baarmoederhalskanker. Drie operaties zijn nodig om haar te genezen.
Per toeval ontdekte Coco dat ze HPV had: 'Kan maar zo zijn dat ik er al 15 jaar mee liep'
Als 32-jarige vrouw staat ze voor een lastige keuze: laat ze haar baarmoeder verwijderen of niet?
Bevolkingsonderzoek
Waar vrouwen in Nederland vanaf hun dertigste worden opgeroepen voor een uitstrijkje, zijn vrouwen in Japan hiertoe verplicht vanaf hun twintigste. In 2016 neemt de dan 29-jarige Coco zonder lichamelijke klachten deel aan het onderzoek.
Het is flink mis. HPV kent drie verschillende niveaus voordat het uitgroeit tot baarmoederhalskanker. Coco zit op het allerhoogste niveau. “Ik was teleurgesteld in mijn lichaam. Je stapt in een trein waarvan je niet weet waar die eindigt. Je moet instappen, maar wil niet”, vertelt ze aan LINDA.nl.
HPV
HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat zo’n 80 tot 90 procent van de vrouwen én mannen ooit in hun leven oploopt. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het zelf op. Maar het kan ook baarmoederhalskanker, genitale wratten of kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina en mond- en keelholte veroorzaken.
Sinds 2010 kunnen meisjes een HPV-vaccinatie krijgen. Vanaf 2022 worden ook jongens meegenomen in dat programma. Coco is zelf niet gevaccineerd. Ze constateert een generatiegat: “Ik was te oud om de reguliere vaccinaties te krijgen, maar nog te jong om te realiseren dat het problemen kan opleveren.”
Het is HPV Awareness Day: vijf vragen over de HPV-vaccinatieLees ookMedische onderzoeken
Hoelang Coco op het moment van haar uitstrijkje al rondloopt met het virus is onduidelijk. “Dat maakt het ook zo tricky. Gezien de enorme hoeveelheid afwijkende cellen kan het maar zo zijn dat ik het al vijftien jaar had.”
Haar Japanse gynaecoloog ziet de ernst en onderneemt direct actie. Volgens hem kán het virus uitgroeien tot baarmoederhalskanker, maar dat is niet zeker. “Ik had geen kinderwens, maar wilde ook niet met een tikkende tijdbom in mijn lijf rondlopen.” Via een operatie verwijdert de gynaecoloog een standaardhoeveelheid afwijkende cellen bij Coco. “Daarna dacht ik opgelucht: nu is het weg.” Maar dat blijkt niet zo te zijn.
Eindeloze controles
De eerste twee controles na de operatie vertonen een soort blur, waarvan niet duidelijk is wat dat betekent. Volgens de gynaecoloog is haar baarmoeder van slag en moeten ze geduld hebben.
Intussen verhuist Coco naar Chili. Hier gebeurt waar ze bang voor was: ze test weer positief op HPV. “Het voelde alsof alles wat ik in Japan had doorgemaakt voor niets was geweest. De gedachte dat het virus zo snel was teruggegroeid, vond ik erg heftig. Het kan ook zijn dat de hele handel er nog steeds zat.” Ze moet voor de tweede keer onder het mes om afwijkende cellen weg te laten nemen.
Hierna is haar hoop groot. Toch blijkt haar weefsel nog niet zo schoon als zou moeten. Voorzichtig oppert haar gynaecoloog om Coco’s baarmoeder te verwijderen. “Haal maar weg, dacht ik eerst. Maar toch is het heftig een lichaamsdeel weg te halen als je nog zo jong bent.”
Ook de gynaecoloog twijfelt door haar leeftijd. Een andere optie is opnieuw een standaardhoeveelheid afwijkende cellen te verwijderen. Maar daarvoor moet Coco volgens de medische protocollen zes maanden wachten. “De gedachte dat ik zo lang moest afwachten kon ik niet aan. Hoewel ook Nederlandse artsen aanraadden zes maanden te wachten, wilde ik de operatie meteen.” Na lang overleg en bij hoge uitzondering hoeft zij niet te wachten. “Ik was bereid het risico te nemen ook gezond weefsel weg te laten halen.” Voor de derde keer ondergaat zij dezelfde operatie.
HPV-vrij
Coco is opgelucht. Na drie operaties is zij HPV-vrij én heeft zij haar baarmoeder nog. “Ik heb enorm geluk gehad dat ik in een land was waar het voor mijn dertigste is gedetecteerd. Als ik in Nederland was gebleven had het baarmoederhalskanker kunnen zijn.”
Coco deelt haar verhaal om anderen bewust te maken van HPV en het belang van uitstrijkjes te benadrukken. “We hebben allemaal wel eens bij de GGD gezeten voor een SOA-test, maar van HPV had ik nog nooit gehoord. Het taboe eromheen is groot.”
Ze mist het preventieve beleid in Nederland waar een uitstrijkje alleen bij klachten wordt vergoed. “Als ik met mijn verhaal ook maar één iemand weet te overtuigen van deelname aan het bevolkingsonderzoek, dan zit mijn taak erop.”
Cindy (41) kreeg anuskanker door HPV: 'De pijn was gewoon hels'Lees ook