Een burn-out is niet niks. Vooral voor degene die ‘m krijgt, maar ook voor partners kan het pittig zijn. Hoe ga je hier het best mee om?
Psychotherapeut en klinisch psycholoog Christine Brouwer vertelt het.
Ritme
“Je partner is jouw thuis en daarmee een veilige plek na een lange dag. Wanneer je vriend of vriendin een burn-out krijgt, of een andere ziekte, valt dat ook voor jou weg”, legt Brouwer uit. Daarom geeft ze meteen aan dat het belangrijk is om je eigen ritme aan te houden.
“Blijf die momenten voor jezelf houden. Ga naar je vaste groepsles in de sportschool en blijf je vrienden zien. Jouw partner is degene die zijn ritme weer moet vinden, jij hebt er nog eentje.”
Contact
Maar hoe raak je elkaar niet kwijt? Hoe houd je goed contact met elkaar zonder zelf in een negatieve spiraal te komen? “Mijn belangrijkste tip is alles bespreekbaar houden. Durf te zeggen: ik vind dit ontzettend rot voor jou, maar ook voor mij. En bespreek elke ochtend kort hoe jij en je partner je voelen, dan kun je daarop inspelen”, vertelt ze.
“Houd elke vrijdag een vergadering met z’n tweeën. Daarin bespreek je de invloed van de burn-out op jouw leven, het leven van je partner en dat van jullie samen. Op die manier bespreek je alles op één moment en wordt niet elk gezellig moment een potentieel uurtje om het over lastige dingen te hebben.”
Krijg je de neiging op je tenen te lopen in huis en bij je partner? Niet doen, benadrukt Brouwer. “Door te veranderen en voorzichtig te zijn, maak je het alleen maar groter en diskwalificeer je je partner. Durf te zeggen wat jij verwacht. Je kunt heus aangeven dat je gillend gek wordt van het feit dat hij al twee weken op de bank zit en voor zich uit staart. Vertel dat jij je daardoor ook machteloos voelt, omdat je dan ziet dat jouw partner gewoon niks wil doen.”
“Stel voor om een keer naar yoga te gaan, of ga samen wandelen. Alles moet bespreekbaar zijn met je geliefde. Of iemand nu ziek is of niet, en of je iemand kwetst of niet.”
Klein maar fijn
Houd het dan ook klein, drukt Brouwer op het hart. “Focus niet gelijk op buiten. Dat iemand moet gaan werken of komend weekend mee moet naar twee verjaardagen. Doe samen dingen. Een veilige thuisbasis is het begin om de buitenwereld weer aan te kunnen.”
“Uiteindelijk zijn er een paar dingen die helpen tegen stress, en dat zijn goede seks, humor, slaap en sport. Doe die dingen vooral. Dus die flauwe grapjes die je uit voorzichtigheid niet maakt? Maak ze wel, anders valt er helemaal niks meer te lachen. Humor is zo belangrijk. En blijf elkaar aanraken en knuffelen. Zo ben en blijf je ook dicht bij elkaar.”