Het Spaanse rijstgerecht paella is niet bepaald nieuw, maar wel populairder dan ooit. De hype is zelfs zo groot, dat er een heuse ‘Wikipaella’ in het leven is geroepen.
We zetten de negen mooiste weetjes over paella voor je op een rijtje.
Het Spaanse rijstgerecht paella is niet bepaald nieuw, maar wel populairder dan ooit. De hype is zelfs zo groot, dat er een heuse ‘Wikipaella’ in het leven is geroepen.
We zetten de negen mooiste weetjes over paella voor je op een rijtje.
In 2017 werd er online twee keer zo vaak gezocht naar het recept voor paella als een jaar eerder. Blijkbaar wil iedereen het een keer gemaakt hebben, of op z’n minst weten wat er nu eigenlijk allemaal in zit. Een groep paellagoeroes startte samen de Wikipaella encyclopedie in het Spaans, Engels en Valenciaans. Paella komt oorspronkelijk uit de derde stad van Spanje.
Het woord paella komt van paele, het oud-Franse woord voor pan. Paelle is weer afgeleid van patella, het Latijnse woord voor pan. In feite betekent het niet niet meer en niet minder dan een verzameling pannen om mee te koken en in te serveren.
In Valencia kunnen paellaliefhebbers een workshop van 4,5 uur volgen. En dat is echt te betalen, want voor 55 euro schuif je aan bij de ‘School voor Rijst en Paella’ en leer je alles wat je moet weten over typisch Spaanse gerecht.
In tegenstelling tot wat velen denken, horen vis en zeevruchten niet in een authentieke paella thuis. Witte rijst, kip, konijn, boterbonen, artisjok, tomaten, rozemarijn, zoete paprika, saffraan, knoflook en wat zout en olijfolie wél. Die ingrediënten zitten in een traditionele Valenciaanse paella.
Na pizza, sushi en risotto was paella in 2015 de meest ingetikte term voor gerechten op internet. De School voor Rijst en Paella zocht dat uit, samen met een exportbedrijf van paellabenodigdheden. In 2017 zochten internetgebruikers liefst acht miljoen keer op paella, bijna het dubbele van een jaar eerder.
Lees ook
De paella-waanzin is weer begonnen
Wanneer de paella klaar is om geserveerd te worden, zit er op de bodem van de pan vaak een aangekoekt laagje. In het Catalaans wordt dat socarrat genoemd. Dat laagje wordt gezien als delicatesse en smaakt het best wanneer er op open vuur gekookt is.
De Valenciaanse uitbater Juan Galbis claimt het record te hebben gevestigd van de grootste paella. In 2001 serveerde hij naar eigen zeggen 110.000 gasten het rijstgerecht. Negen jaar eerder voorzag hij al eens 100.000 mensen van paella: dat getal is ook officieel opgenomen in het Records-boek.
Echte Valencianen maken onderscheid tussen authentieke paella en namaak. De namaakpaella wordt spottend ‘arroz con cosas’ (rijst met iets erin) genoemd. “Paella is een gerecht waarmee vreselijk wordt gesjoemeld. We beseften dat het aan zijn enorme succes ten onder kon gaan”, vertelt Paco Alonso, journalist en één van de oprichters van Wikipaella, aan 360 Magazine.
Lees ook
Héél Spanje woedend om recept Jamie Oliver
Een paar jaar geleden maakte Jamie Oliver een paella waaraan hij chorizo toevoegde. Dat viel niet overal in goede aarde. Voor sommige paella-lovers was het zo’n grote belediging dat ze de Britse chef-kok zelfs met de dood bedreigden.