Hoezeer gezondheidszorg op mannen is gefocust, blijkt wel uit onze recente enquête. Maar er is beweging. Zo zet het ‘nieuwe’ Organon vrouwengezondheid voorop.
De missie van het bedrijf is wereldwijd koploper worden in vrouwengezondheid.
Hoezeer gezondheidszorg op mannen is gefocust, blijkt wel uit onze recente enquête. Maar er is beweging. Zo zet het ‘nieuwe’ Organon vrouwengezondheid voorop.
De missie van het bedrijf is wereldwijd koploper worden in vrouwengezondheid.
LINDA.nl deed vorige week onderzoek naar verkeerde diagnoses. 93 vrouwen weten ‘100 procent zeker’ dat ze hun verkeerde diagnose ‘danken’ aan het feit dat ze vrouw zijn. 155 vrouwen vermoeden het. (In totaal kregen 1075 deelnemers een verkeerde diagnose.)
Lees ook
Verkeerde diagnose omdat je vrouw bent: het overkwam deze 93 vrouwen
Bron: WOMEN Inc, Kennisagenda Gender en Gezondheid
Het splinternieuwe gezondheidsbedrijf Organon richt zich vanaf vandaag op vrouwengezondheid. Of nou ja, splinternieuw: de naam ‘Organon’ bestaat al een kleine eeuw in Nederland, maar verdween na een Amerikaanse overname. Vandaag gaat het bedrijf zelfstandig verder, beursgenoteerd en alles, en heet het weer Organon.
Petra Willems is managing director voor de Benelux. Ze vertelt: “Wij geloven echt dat als we de gezondheid van vrouwen verbeteren, we de wereld gezonder maken. Je ziet in klinische studies dat die gericht zijn op de man, maar een mannenlichaam is anders dan een vrouwenlichaam.”
Lees ook
Vrouwen krijgen vaker verkeerde diagnose: ‘De geneeskunde is helaas gericht op mannen’
De vooruitgang om de ongelijkheid in de zorg recht te trekken, gaat nogal stroperig. Wat betekent het dat Organon zich op vrouwen gaat richten?
“Dat een groot bedrijf hier aandacht aan gaat besteden. We hebben het niet op dag één opgelost, maar geloven dat we met onze impact (negenduizend medewerkers wereldwijd, twee grote productielocaties in de Benelux, waaronder Oss – red.) en onze partners een versnelling teweeg kunnen brengen.”
Wat houdt dat in?
“Je kunt als nieuw bedrijf niet zeggen: ‘Wij hebben de oplossing en weten het het beste’, maar we gaan heel goed luisteren naar wat de behoeften van vrouwen zijn, en daarvoor oplossingen bedenken.”
Zo kocht Organon een kleine start-up die een instrument maakt voor ernstige bloedingen na bevallingen. Willems: “Die bloedingen zijn er 12.000 per jaar in Nederland. Ik sprak deze week nog iemand bij wie het kantje boord was. Dat bedrijf heeft niet het bereik van Organon, maar wel een oplossing. Dat soort samenwerkingen gaan we starten.”
Lees ook
Joy verloor vier liter bloed tijdens bevalling: ‘Ik kan na elf maanden nog niet werken’
Het oude Organon is geen vreemde op vrouwengebied: het bedrijf introduceerde in 1962 zijn eerste orale anticonceptiemiddel. En in 2002 de vaginale anticonceptiering.
“We zijn een nieuw bedrijf, maar met een historie in Nederland in anticonceptie en vruchtbaarheid”, zegt Willems. “Dat dat nodig is, zie je: één op de vijf meisjes en vrouwen gebruiken anticonceptie verkeerd. Er zijn wereldwijd 85 miljoen onbedoelde zwangerschappen per jaar.”
Wat moet nog meer gebeuren om vrouwengezondheid te verbeteren?
“Dat zie je ook in het onderzoek van LINDA.nl: vrouwen willen serieus genomen worden. Als je dat doet, kun je een vrouw beter helpen, met een diagnose of betere therapie, of doorverwijzen. De basis is goed onderzoek, zodat behoeften naar boven komen, en tegelijk werken aan de oplossingen. Dat gaat hand in hand.”
“Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose. Alleen de erkenning al dat het een groter probleem is, betekent dat je daaraan kunt werken. Het gaat ook de andere kant op: er kunnen ook vrouwen geholpen worden met betere informatie, die zich dan minder snel laten wegsturen. Onze belofte is: wij zijn er voor haar gezondheid. En we zoeken versnelling.”
Wat gaan vrouwen die dit artikel lezen hiervan merken?
“Onze doelstelling is om er te zijn tijdens de hele levensloop van de vrouw, van anticonceptie en fertiliteit tot menopauze en botontkalking.”
“Steeds meer mensen zullen zien dat het belangrijk is hier een speerpunt van te maken. Vrouwen maken 80 procent van de gezondheidskeuzes, dus het heeft ook effect op gezinnen. Want als het goed gaat met vrouwen in het algemeen, gaat het goed met haar gezin of leefgemeenschap. Vrouwen zijn daarin leidend. Je maakt de wereld gezonder als je focust op vrouwen.”
Werken bij Organon veel vrouwen?
“Ja. Onze inzet voor vrouwengezondheid blijkt daar ook uit: vrouwen vertegenwoordigen 70 procent van de functies in onze internationale raad van bestuur, hoger dan elk ander beursgenoteerd zorgbedrijf. Dat is voor zo’n bedrijf heel bijzonder.”
Managing director Petra Willems