Even vertellen hoe je dag was of een mooie herinnering ophalen. Met de ‘Telefoon van de Wind’ kun je via een niet-verbonden telefoon ‘bellen’ met een overledene.
Mieke van der Meer is initiatiefnemer van de eerste Telefoon van de Wind in Nederland.
Telefoon van de Wind
Uiteraard kun je niet écht bellen in de telefooncellen die nu op vier plekken verspreid over het land staan. Aan het AD vertelt Van der Meer dat het om een ‘intuïtief gevoel’ gaat. Ze gelooft niet dat je op dat moment daadwerkelijk contact maakt met iemand in het hiernamaals. “Maar omdat je elkaar goed kent kom je wel in elkaars energie.”
Dat ervoer Van der Meer zelf toen ze de telefooncel instapte en haar overleden broer belde. “Toen ik met mijn broer in contact was, ervaarde ik dat hij veel minder kritisch leek dan ik altijd dacht. Dat was heel apart.”
Japan
Van der Meer raakte geïnspireerd door de telefoon toen ze over het concept hoorde dat al vrij gebruikelijk is in Japan. Na de tsunami in 2011 werd een windtelefoon in het getroffen gebied drukbezocht. Van der Meer ging toen op zoek naar een telefooncel en zette die op haar erf in Roelofarendsveen. “Ik heb zelf ervaren hoe helend het is als je kan verklanken wat er in je leeft.”
“Het idee dat anderen naar je luisteren en alleen jij aan het woord bent, maakt dat je andere dingen zegt dan je verwacht te zeggen. Je praat als het ware de baan vrij om naar je gevoel te gaan. Toen ik las over de windtelefoon in Japan, wist ik dat die er ook in Nederland moest komen.”
Inmiddels staan er vier telefoons verspreid over Nederland: Roelofarendsveen, Gouda, Haaksbergen en Nieuw-Vennep.