Geen crematie of begrafenis in een uitvaartcentrum, maar je lichaam doneren aan de wetenschap. Hoe gaat zo’n afscheid in zijn werk?
LINDA.nl vroeg het aan Robin (30). Haar oma doneerde haar lichaam aan de wetenschap.
Geen crematie of begrafenis in een uitvaartcentrum, maar je lichaam doneren aan de wetenschap. Hoe gaat zo’n afscheid in zijn werk?
LINDA.nl vroeg het aan Robin (30). Haar oma doneerde haar lichaam aan de wetenschap.
Hoewel het nog maar kortgeleden is – de oma van Robin overleed begin april – wil Robin graag haar verhaal doen. “Je hoort niet vaak dat mensen hun lichaam doneren aan de wetenschap terwijl het eigenlijk heel mooi en nobel is”, vertelt ze.
In februari kreeg Robins oma ademhalingsproblemen. “Een hartklep bleek niet goed meer te werken en toen wist ze eigenlijk al dat haar leven op zijn einde liep.” De weken daarna verzorgde Robin en haar familie voor haar oma. “We hebben mooie gesprekken gevoerd in die laatste weken. Mijn oma was altijd heel nuchter en rationeel. We wisten allemaal dat ze haar lichaam wilde doneren.”
Toen ze daadwerkelijk haar laatste adem uitblies, was dat ook meteen haar afscheid. “Je hebt geen begrafenisceremonie, dus dat moment daar is echt het afscheid.” Na een paar uur werd het lichaam van Robins oma opgehaald. “Het was heel vredig allemaal en niemand had er moeite mee. We wisten het immers ook al lang.”
Waar het lichaam van haar oma precies voor wordt gebruikt, weet Robin niet. “Dat wordt ook niet bekend gemaakt. Wij zijn nuchter in onze familie, we hoeven niet iemands lichaam te hebben om van iemand te kunnen houden en oma wilde het nou eenmaal zo.”
Robin en haar broertje zijn wel van plan om nog een intieme herdenking voor haar oma te organiseren. “Ik herinner me haar als een enorm sterke vrouw met een eigen wil. Ze had een groot hart, ze was dol op haar kleinkinderen en ze wilde mensen heel graag helpen – de wetenschap dus ook.”
De keuze van haar oma heeft Robin zelf ook aan het denken gezet. “Het is zo rustig en vredig gegaan en het doneren van je lichaam – wetende dat je anderen daarmee helpt – is een mooi doel. Ik heb kinderen dus ik zou wel een keer met hen hierover in gesprek willen gaan. Ik vind ook dat zij onderdeel moeten zijn van mijn keuze mocht ik hetzelfde willen als mijn oma.”
In Nederland doneren elk jaar een kleine duizend mensen hun lichaam na hun dood. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid. Binnen 24 uur na het moment van overlijden wordt het lichaam van de overledene opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. De nabestaanden kunnen er voor kiezen om hierna nog een afscheid te organiseren, maar bij die bijeenkomst is de overledene dus niet aanwezig.
De lichaamsdelen van mensen die aan academische ziekenhuizen worden gedoneerd, worden gebruikt voor wetenschappelijke onderzoek en onderwijs bij die ziekenhuizen. Dus bijvoorbeeld voor practica van geneeskundestudenten of bij de ontwikkeling van nieuwe operatietechnieken voor specialisten. Medische technologiebedrijven gebruiken ook lichaamsdelen van overleden mensen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen. Ook daar kan voor gekozen worden bij donatie.
Petra's man liet zijn organen doneren na diagnose ALS: 'Het is een doodsvonnis'Lees ook