Het mooiste dat je voor iemand kunt doen die met babyverlies te maken heeft is laten zien dat je aan ze denkt, vindt Desirée van Nieuwenhoven (52) van Stillborn Sisterhood. Met Kaartje2go ontwikkelde ze daarom speciale kaarten voor het verlies van een (ongeboren) kind.
Desirée (52) ontwikkelde kaarten voor babyverlies: 'Hartverwarmende erkenning voor jou en je kind'
“Hiermee geven we babyverlies een stem.”
Kaarten
“Wanneer iemand een miskraam of stilgeboren kindje heeft gehad, willen mensen heel graag iets doen. Vaak weten ze alleen niet wat”, vertelt Desirée. “Soms zijn ze bang dat je gaat huilen of verdrietig wordt. Of ze zeggen iets wat goedbedoeld is, maar niet goed overkomt.” Dat wil Desirée de wereld uit helpen.
Met Kaartje2go heeft ze daarom een unieke kaartencollectie ontwikkeld voor verschillende situaties. Zo zijn er kaarten voor een miskraam of stilgeboorte, voor de jaardag van een kind en voor de uitgerekende datum. “Er wordt zelfs aan de opa of oma gedacht, want die verliezen hun kleinkind én zien dat hun kind intens verdriet heeft. Met teksten als ‘Fijne jaardag in de sterren’ en ‘Jouw kindje, voor altijd in je hart’ is het laagdrempelig om een mooi gebaar te maken.”
Waardevol
Desirée weet hoe waardevol zo’n kaart is. “Zelf ben ik mama van drie kindjes”, vertelt ze. Haar eerste zwangerschap eindigt na zeven weken. “Ik voelde intuïtief dat ze een meisje was en noemde haar Jasmijn. Daarna werd ik zwanger van Tom. Hij kwam levenloos ter wereld omdat ik het HELLP-syndroom had.” Het jaar daarop volgt broertje Tim, maar ook die zwangerschap wordt door het HELLP-syndroom vroegtijdig afgebroken. “De jongens waren kerngezond, maar ik was doodziek. Daarna heb ik geen kindjes meer gekregen, maar ik voel me wel echt moeder van drie.
Nog elk jaar ontvang ik bloemen en kaarten op de jaardagen van Tim en Tom.” Juist op zo’n dag is het extra fijn als er aan je wordt gedacht, benadrukt Desirée. “Als je kind stilgeboren is, valt er op een jaardag niets te vieren, er is gewoon pijn. Die dagen is het stil. Als je dan een kaart krijgt, betekent dat zo veel. Het is hartverwarmend dat er blijvend aan je gedacht wordt.”
Er zijn voor iemand die een miskraam heeft gehad: 'Zeg niet dat het goedkomt, dat weet je niet'Lees ookErkenning van babyverlies
Met een kaart laat je niet alleen zien dat je met de ontvanger meeleeft. Je toont ook aan dat je het verloren kind niet vergeten bent. “Het is een vorm van erkenning dat er aan jouw kindje wordt gedacht. Hiermee draag je ook bij aan het doorbreken van een taboe, je kunt het verlies van een kindje namelijk niet wegpoetsen. Je kunt niet zeggen: het kindje is er niet meer, dus laten we het er niet over hebben.” Door de kaarten is er erkenning voor het babyverlies van de ontvanger, maar wordt het de verzender ook makkelijk gemaakt om juist een gebaar te maken.
Liefdevol
“Toen ik zelf moeder was geworden van Tom en Tim kreeg ik witte kaarten met zwarte rouwranden, met ‘oprechte deelneming’.” Kaarten speciaal voor babyverlies bestonden niet. De kaarten die Desirée nu het leven in heeft geroepen worden gesierd door pasteltinten, regenbogen, vlinders en voetjes. “Dat is liefdevoller. Het gaat om een onderwerp wat ongelofelijk teer is. Over kindjes die hier niet meer zijn – dat is zo fragiel. Pasteltinten passen daar beter bij, het is zachter.”
Het uiterlijk van de kaarten passen bij het gebaar: liefdevol. En zo’n gebaar van steun kan enorm simpel zijn, benadrukt Desirée. “Als je maar je hart laat spreken en íéts doet vanuit liefde. Zo’n kaartje is een kleine moeite, maar een groot plezier.”
Jeffrey ontwierp het miskraamkistje: 'Ik had het nooit écht een plekje kunnen geven'Lees ook