Ben jij oude guilty pleasure-series opnieuw aan het kijken? Je bent niet de enige. In de pandemie grijpen we volgens mediapsycholoog Bjarne Timonen massaal naar nostalgie.
En het mooie? Als je dat met mate doet is het nog goed voor je ook.
Ben jij oude guilty pleasure-series opnieuw aan het kijken? Je bent niet de enige. In de pandemie grijpen we volgens mediapsycholoog Bjarne Timonen massaal naar nostalgie.
En het mooie? Als je dat met mate doet is het nog goed voor je ook.
Leven in de pandemie is geen makkie. Daarom zoeken we volgens Timonen naar manieren om troost te vinden. “Series, films en muziek van vroeger hebben fijne herinneringen en doen ons denken aan een tijd zonder sores. We hebben dat soort middelen nodig om zorgen even te vergeten”, legt de psycholoog uit.
Timonen ziet wereldwijd een opleving van nostalgie. We kijken vaker naar oude series als Friends en The Office en luisteren meer naar muziek uit bijvoorbeeld de jaren tachtig. “Nostalgie geeft ons positieve emoties. Ook vergroot het sociale verbintenissen: je hebt waarschijnlijk een band opgebouwd met de personages uit de serie en dat voelt fijn.”
“Daarnaast is het een trend om oude series te kijken: ook dat vergroot sociale cohesie. Stel jij deelt iets over een oude serie, dan gaan jouw vrienden het ook kijken en kun je er samen over praten. Zo heb je iets anders om te delen dan de corona-narigheid.”
Ook vinden we het fijn dat deze series en films voorspelbaar zijn: we hebben immers al een keer (of tien) gezien wat er gaat gebeuren. “Onvoorspelbaarheid geeft stress. Als we oude series kijken ervaren we een groter gevoel van controle. En dat is wat we willen in een periode waarin eigenlijk alles onvoorspelbaar is.”
Lees ook
9 x onze absoluut favoriete guilty pleasures, eh, realityseries
Timonen ziet daarin een bredere beweging: “We bakken, breien en wandelen steeds meer. Dat zijn leuke activiteiten en lekker voorspelbaar. Vóór de coronacrisis kon het ons niet onvoorspelbaar genoeg, omdat het leven zelf al voorspelbaar was. In deze onzekere tijd zoeken we juist naar dingen die ons rust, plezier en controle geven.”
De oude series en films helpen ook in de omgang met stress. “Als je lang in gevoelens van angst en stress blijft hangen, word je somber. Je kunt die nostalgie gebruiken als coping-mechanisme. Onderzoek heeft aangetoond dat nostalgie werkt tegen stress.”
Volgens Timonen kun je nostalgie inzetten als een soort zelftherapie. Maar het is belangrijk dat je er niet in doorslaat. “Zorg dat het geen weemoed wordt. Weemoed heeft een element van verdriet en gemis, daar wil je niet te lang in blijven hangen. Dan ga je negatief denken en dat is juist niét therapeutisch.”
Lees ook
Last van een lockdown-dip? 7 x series en docu’s die je er doorheen slepen
Hoe je dat doet? “Niet te lang bingen. Dan bedoel ik niet drie afleveringen achter elkaar op een avond, maar echt uren en uren aaneen oude series kijken. Je moet je ook op de toekomst richten, op het moment dat we het virus wél onder controle hebben.” En tot die tijd kan een oude serie of film je helpen met het ervaren van positieve emoties. Dus zet die Friends-aflevering vooral voor de honderdste keer aan.