De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt onder vuur nu blijkt dat haar vijftienjarige zoon in juli is aangehouden door de politie wegens inbraak. Heeft die kritiek iets met haar imago te maken?
Socioloog: 'Nieuws zoon Femke Halsema zou anders zijn opgepakt bij mannelijke burgemeester'
“Deze zaak zou anders zijn opgepakt bij een mannelijke burgemeester”, zegt Maaike van der Vleuten, sociologe en gender-expert.
Doofpot
Vandaag kreeg de Amsterdamse burgemeester een onaangename zaak in haar maag gesplitst. Haar zoon wordt in De Telegraaf beschuldigd van een gewapende inbraak. Nadat de politie hem had opgepakt, zou de arrestatie in de doofpot zijn gestopt. Maar daar verdedigt de burgemeester zich tegen, het gaat immers om een minderjarige jongen, stelt ze. Journalisten en politici scharen zich achter Halsema, omdat zij van mening zijn dat geen enkele vijftienjarige op de voorpagina zou moeten staan als hij of zij een fout maakt. Oók de zoon van Halsema niet.
Vrouwelijke burgemeester
Maar in hoeverre heeft de kritiek te maken met het imago van Halsema en is het nieuws schadelijk voor de burgemeester zelf? Wij bellen met socioloog en gender-expert Maaike van der Vleuten en imagocoach Zabeth van Veen. “Ik denk zeker dat dit anders is voor Femke Halsema dan wanneer dit bij een mannelijke burgemeester was gebeurd”, zegt Van der Vleuten, tevens universitair docent sociologie aan de Radboud Universiteit. “Mensen leggen sneller een connectie tussen haar beroep en haar rol als moeder dan wanneer dit een mannelijke burgemeester was overkomen.”
Felle uitspraken
Van der Vleuten ziet op social media dat Halsema’s capaciteiten als moeder in twijfel worden getrokken. “Femke zou een minder goede moeder zijn vanwege haar drukke baan als burgemeester,” zegt de gender-expert. “Dat zijn felle uitspraken. Bij een man is het de norm dat hij zich richt op zijn rol als burgemeester. Aan zijn rol als vader zou minder getwijfeld worden.”
Kinderen opvoeden
Ook Van Veen zegt dat in het geval van een mannelijke burgemeester anders bericht zou worden over de kwestie. “De beeldvorming is nog steeds dat vrouwen de kinderen opvoeden, en dus wordt Femke hier meer op aangekeken. De gedachte heerst dat het gedrag van een kind de verantwoordelijkheid is van de vrouw.” Volgens de socioloog is dit idee diepgeworteld in de Nederlandse samenleving, ondanks dat we te boek staan als een progressief land.
Lees ook
Femke Halsema reageert in open brief op aanhouding zoon na inbraak
Imagoprobleem
Volgens Van Veen komt het imagoprobleem dat burgemeester Halsema heeft daar nog bovenop. “Want als ze erg populair was geweest als burgemeester, had ze dit er wel bij kunnen hebben. Als er positief over een persoon wordt gedacht, zal er ook in de media minder negatief over diegene bericht worden. Dat is nu niet het geval”, zegt Van Veen. “Maar pubers kunnen nou eenmaal nare dingen doen. Iedereen die een puber heeft, weet dat je niet altijd de controle hebt.”