Leon Verdonschot legt voor LINDA.nl wekelijks iemand het vuur na aan de schenen. Deze week is schrijver Roxane van Iperen (45) aan de beurt. Over ongelijkheid, geschiedenislessen en complotdenkers.
In je nieuwe boek Eigen Welzijn Eerst haal je een uitspraak van premier Rutte aan, die tijdens een debat stelde dat ‘ongelijkheid ook een onderdeel is van deze samenleving’. Die uitspraak leidde toen niet tot veel ophef. Verbaasde jou dat?
Ik vond het vooral exemplarisch voor het sluimerende proces waarin wordt uitgegaan van een soort ‘natuurlijke orde’: je hebt nou eenmaal de konijnen en de luipaarden. Het uitgangspunt van kansengelijkheid is opgeschoven naar ‘eigen pech, eigen schuld’. Zoals het ook heel normaal is geworden dat onze premier zegt dat ‘tuig moet worden aangepakt’ en hij niet is geïnteresseerd in ‘sociologische oorzaken’, na bijvoorbeeld rellen in de Schilderswijk. We zijn het normaal vinden dat we niet meer én én doen: de types aanpakken die de wet overtreden, en vervolgens onderzoeken hoe het kan dat een bepaald probleem zich op een bepaalde plek blijft herhalen. Dat was ooit gewoon common sense. Ik vind het gek dat je moet kiezen tussen de zogenaamde softies die de oorzaken van problemen willen onderzoeken, en de zogenaamde realisten die zeggen: de oorzaak interesseert me niks, je moet ze gewoon keihard aanpakken. Wat een valse tegenstelling is dat; het kan allebei.”